Суспільне відреагувало на депутатські закиди у соціальній мережі
Суспільне відреагувало на депутатські закиди у соціальній мережі

Суспільне відреагувало на депутатські закиди у соціальній мережі

Суспільне мовлення оприлюднило відповідь на закиди про діяльність медіакомпанії, які протягом кількох днів з’являються у фейсбуці.

У заяві, яка опублікована на корпоративному сайті Суспільного, йдеться, зокрема, про те, однією з передумов вступу України до ЄС є існування незалежного Суспільного мовника, а успіх трансформації державного медіа в Суспільне відзначають у Раді Європи, Європейській комісії, USAID та інших міжнародних організаціях.

Дотримання усі журналістських стандартів у новинах Суспільного, відсутність замовних матеріалів, «джинси» та маніпуляцій підтверджує й той факт, що мовник є в «білому списку» медіа, який є знаком якості. За даними моніторингу незалежних експертів слот Суспільного у марафоні «Єдині новини» є найбільш збалансованим.

 Суспільне має незалежну редакційну політику й незалежні від влади керівні органи — правління та наглядову раду — і продовжує розвиватися та вдосконалюватися.

Медіакомпанія, яка визначена Урядом об’єктом стратегічного значення для економіки та безпеки держави, не припиняла свою роботу з початком повномасштабного вторгнення та обєктивно висвітлює події цілодобово на телебаченні, радіо, сайтах, у соціальних мережах та мобільних додатках.

У заяві Суспільного мовлення також зазначається, що компанія виконує всі норми Закону України «Про  мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і готова відповісти на питання з цього приводу та відстоювати свою репутацію та доброчесність.

Зазначають також, що спостерігається рівень відставання зарплат на Суспільному від аналогічних фахівців на ринку загалом на 48%. Про це свідчать дані галузевого дослідження Ernst & Young, станом на 01 січня 2024 року у порівнянні з трьома найбільшими приватними медіагрупами країни, які разом із Суспільним брали участь у дослідженні. Тому закиди на тему оплати праці співробітників Суспільне розглядає як спробу позбавити мовника законного фінансування, що в свою чергу може призвести до знищення незалежності.

«Враховуючи зазначене, ми звертаємось до голів Комітетів Верховної Ради України:

з питань Регламенту, депутатської етики і організації роботи Верховної Ради України — з проханням дати оцінку висловлюванням пані Безуглої;

з питань гуманітарної та інформаційної політики та з питань свободи слова — з проханням розглянути спроби тиску й поширення токсичних наративів щодо медіакомпанії;

з питань інтеграції України до Європейського Союзу — з проханням дати оцінку спробам підірвати реформу, яка була зобовʼязанням України згідно з угодою про Асоціацію України з ЄС, Угодою між Україною та Європейським Співтовариством про спрощення оформлення віз, а також зобов’язанням України перед Радою Європи з 2005 року (Резолюція 1466 (2005)).

Всі сім років свого існування Суспільне захищає свободи в Україні. Сьогодні нам довіряють мільйони українців, і ми щодня працюємо саме для них», - зазначено у заяві.

Народна депутатка України Мар’яна Безугла  оприлюднила кілька постів на своїй фейсбук-сторінці, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала і Суспільне мовлення.

У дописі Мар’яна Безугла, зокрема, пише про те, що «є аж 6 (!) державних мовників, але немає інформаційних військ, які росіяни створили собі ще в 2014 році» та що «Суспільне, Дом і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти».  Вона пропонує  залишити фінансування лише одного каналу, зокрема «Ради» або Суспільного.

 Фото: Суспільне

Читайте також
Представник Ради Європи Матяж Груден: Суспільне є вдалим прикладом трансформації державного медіа
Світлана Остапа: Ми згодні робити телемарафон, але нікому не дамо втручатись у редакційну політику
Суспільне підписало меморандум про співпрацю з Міністерством освіти і науки
Світлана Остапа: 183 працівники Суспільного мовлення виїжджають працювати до зони бойових дій
Світлана Остапа: Більше тисячі новин Суспільного за час повномасштабного вторгнення показали мовники різних країн
Світлана Остапа: Якби влада зрозуміла, що з незалежним Суспільним Україна буде по-справжньому демократична, то не забирала б наш законний бюджет на державні канали
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом