Три варіанти: як ЗСУ можуть захистити F-16 від ударів Росії
Три варіанти: як ЗСУ можуть захистити F-16 від ударів Росії

Три варіанти: як ЗСУ можуть захистити F-16 від ударів Росії

Льотчик-інструктор, полковник ЗСУ в запасі та військовий експерт Роман Світан розповів 24 Каналу, що літаки потрібно не лише розосереджувати, а й захищати зенітно-ракетними комплексами. Україна буде відправляти винищувачі F-16 для ремонту іншим країнам.

Захист літаків F-16

За словами Світана, зберігання F-16 буде залежати від концепції оборони. Льотчик-інстркутор назвав три варіанти, які найкраще захистять літаки від ударів Росії:

  • розосередження літаків це оптимальний варіант, особливо, якщо буде достатня кількість їх макетів. Розосередження F-16 буде ефективне як на одному аеродромі, так і на різних, навіть запасних. Головне тут – постійне переміщення винищувачів;
  • прикриття літаків їх можна закривати бетонними конструкціями. Однак тут теж важливе переміщення F-16, щоб росіяни не знали під яким саме укриттям розташований літак;
  • зенітно-ракетний комплекс Patriot – він захистить літаки від балістичних ракет. Один такий комплекс може прикривати майже три злітні смуги залежно від їхнього розташування.

Ремонт та техогляд

Україна не зможе надати повний техогляд американським літакам F-16, тому, за словами Світана, їх будуть відправляти на ремонт в Польщу, Румунію та Угорщину. Для цього, технічно, можна буде використовувати будь-який аеродром для переміщення літаків.

Оптимальні аеродроми є в Польщі та Румунії, Словаччина та Угорщина, скоріш за все, не нададуть нам свої аеродроми,
– зазначив льотчик-інструктор.

F-16 для України: що відомо

  • Міністр оборони Сполучених Штатів повідомив, що вже незабаром США передасть Україні винищувачі. Перші літаки F-16 почнуть прибуватив Україну цього року разом з навченими пілотами та персоналом, який їх обслуговує.
  • Влада Бельгії вирішила прискорити постачання своїх винищувачів F-16для України до кінця 2024 року. Прем'єр назвав рішення Бельгії "великим кроком для оборони України".
  • Українські пілоти завершили базову підготовку на F-16 у Великій Британії та тепер навчаються на одній з авіабаз Франції. Мовиться про 4 українських льотчиків, яких відібрав Генштаб ЗСУ.
Источник материала
Поделиться сюжетом