Вчені розкрили справжню кількість єгипетських пірамід
Вчені розкрили справжню кількість єгипетських пірамід

Вчені розкрили справжню кількість єгипетських пірамід

Єгипетські піраміди приголомшливі — Велика піраміда Гізи, зокрема, є останнім збереженим чудом стародавнього світу. Але хоча десятки цих споруд усіяні ландшафтом, чи відомо точно, скільки стародавніх єгипетських пірамід все ще стоїть сьогодні?

Якщо ви введете це запитання в Google, ви отримаєте цифру 118 у верхній частині екрана — відповідь, отриману з Вікіпедії. Але Live Science поспілкувався з низкою вчених і виявив, що відповідь на це питання насправді досить складна.

«Я не думаю, що це запитання, на яке можна відповісти», — сказала в електронному листі Live Science Енн Мейсі Рот, клінічний професор історії мистецтва та вивчення івриту та юдаїки в Нью-Йоркському університеті. Рот зазначив, що вчені не обов’язково погоджуються щодо того, що вважати єгипетською пірамідою.

Наприклад, під час 25-ї династії (приблизно з 712 до 664 рр. до н. е.) Єгиптом правили фараони з Нубії (нині сучасний Судан і частини південного Єгипту). Ці нубійські лідери побудували піраміди в Судані, але також були правителями Єгипту, тому є предметом дебатів, чи слід рахувати піраміди, які вони побудували в Судані.

Інша проблема полягає в тому, чи менші піраміди, які іноді називають «пірамідами королев», які були розташовані поруч із великими пірамідами, слід зараховувати до загальної кількості. Наприклад, у Гізі є принаймні вісім менших пірамід, окрім пірамід Хуфу, Хефрена та Менкаура. Сучасні вчені також називають ці менші піраміди, які іноді погано збереглися, «вторинними пірамідами».

Марк Ленер, президент Ancient Egypt Research Associates і автор «The Complete Pyramids: Solving the Ancient Mysteries» (Thames & Hudson, 1997), вказав на подальші проблеми з підрахунком пірамід. «Це частково залежить від того, що ви називаєте пірамідою», — сказав Ленер в електронному листі Live Science. Одна проблема полягає в тому, що не всі піраміди були завершені. І в деяких випадках будівництво піраміди припинялося незабаром після його початку, тому виникає питання, «чи зараховувати піраміди, які ледве почалися», — сказав він.

Ленер також зазначив, що під час Нового царства (приблизно з 1550 по 1070 рр. до н. е.) приватні особи іноді будували невеликі піраміди біля своїх гробниць, і чи варто рахувати ці крихітні піраміди, дискутується. «Якщо ви спробуєте включити некоролівські піраміди Нового царства, які зазвичай були досить невеликими і часто повністю зруйновані, є багато, багато прикладів, і, ймовірно, багато інших, які були повністю втрачені або з фундаментом, який ще не розкопано», — сказав Рот.

Хоча кількість єгипетських пірамід є дискусійною, один учений сказав, що число 118 може бути недалеким. «Я вважаю, що ця цифра, ймовірно, правильна, хоча я особисто не рахував їх усіх», — сказав Live Science в електронному листі Девід Лайтбоді, єгиптолог і ад’юнкт-професор Університету Вермонта. Він зазначив, що багато з них будуть меншими приватними пірамідами.

Хоча Єгипет добре відомий своїми пірамідами, у Судані насправді більше пірамід, ніж у Єгипті, сказав Лайтбоді. Дійсно, на стародавніх кладовищах Судану продовжують знаходити величезну кількість пірамід, хоча вони набагато менші, ніж ті, що побудовані в Гізі.

Источник материала
Поделиться сюжетом