Вчені виявили новий тип пористого матеріалу, який може зберігати парникові гази
Вчені виявили новий тип пористого матеріалу, який може зберігати парникові гази

Вчені виявили новий тип пористого матеріалу, який може зберігати парникові гази

Новий тип пористого матеріалу, який може зберігати вуглекислий газ та інші парникові гази, був розроблений групою вчених під керівництвом Університету Геріот-Ватт в Единбурзі, Шотландія.

У співпраці з Університетом Ліверпуля, Імперським коледжем Лондона, Університетом Саутгемптона та Східно-Китайським університетом науки і технологій у Китаї команда використовувала комп’ютерне моделювання, щоб точно передбачити, як молекули збиратимуться в новий тип пористого матеріалу.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature Synthesis, деталізує те, як вчені створили порожнисті клітинні молекули з високою здатністю зберігати парникові гази, такі як вуглекислий газ і гексафторид сірки. Гексафторид сірки є сильнішим парниковим газом, ніж вуглекислий газ, і може зберігатися в атмосфері тисячі років.

Ці клітинні молекули були зібрані з використанням інших клітин для створення нового типу пористого матеріалу, який, за словами вчених, є першим у своєму роді з його пористою структурою «клітка клітин».

Вчений-матеріалознавець доктор Марк Літтл, доцент Інституту хімічних наук Університету Геріота-Ватта та експерт з пористих матеріалів спільно керував дослідженням.

Він сказав: «Це захоплююче відкриття, оскільки нам потрібні нові пористі матеріали, щоб допомогти вирішити найбільші проблеми суспільства, такі як уловлювання та зберігання парникових газів».

Фахівці з комп’ютерного моделювання з Імперського коледжу Лондона та Університету Саутгемптона створили моделювання, щоб допомогти команді зрозуміти та передбачити, як їхні клітинні молекули збиратимуться в цей новий тип пористого матеріалу.

Невід’ємною частиною команди були професор Кім Джелфс з хімічного факультету Imperial та Інституту цифрового молекулярного дизайну та виготовлення (DigiFAB), а також професор Енді Купер з Ліверпульського університету та заводу інноваційних матеріалів.

Доктор Літтл додав: «Поєднання таких обчислювальних досліджень, як наше, з новими технологіями штучного інтелекту може створити безпрецедентну кількість нових матеріалів для вирішення найгостріших суспільних проблем, і це дослідження є важливим кроком у цьому напрямку».

Доктор Літтл додав, що молекули зі складною структурою також можуть бути використані для видалення з повітря токсичних сполук, відомих як леткі органічні сполуки, і можуть відігравати важливу роль у медичній науці.

«Ми розглядаємо це дослідження як важливий крок до розблокування таких програм у майбутньому», — сказав він.

Источник материала
Поделиться сюжетом