Закон про мобілізацію: після оновлення даних теж доведеться пройти лікарську комісію
Закон про мобілізацію: після оновлення даних теж доведеться пройти лікарську комісію

Закон про мобілізацію: після оновлення даних теж доведеться пройти лікарську комісію

Особливості проходження процедури розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін.

Направлення на ВЛК

Інформація про придатність до військової служби, яку й визначає ВЛК, є одним з пунктів військово-облікових даних.

Військовозобов’язаний громадянин, який прибуває для уточнення своїх військово-облікових даних, однозначно буде направлений на ВЛК, навіть якщо йому надають відстрочку,
– пояснив він.

Хто встановлює придатність

Важливо зазначити, що придатність встановлюють ВЛК, до складу яких входять цивільні лікарі, які не мають жодного стосунку до ТЦК та СП.

У них є доступ до Helsi, і всю інформацію вони беруть звідти. Ну і оглядають та опитують військовозобов’язаних, звісно,
– наголосив майор.

Водночас Роман Істомін додає, що якщо громадянин не принесе документи, які підтверджують його право на відстрочку, то ТЦК не зможе її оформити.

Які потрібні документи

У ТЦК та СП потрібно приходити з особистими та військово-обліковими документами. Йдеться про паспорт, ідентифікаційний код, військовий квиток (або тимчасове посвідчення). Для оновлення даних відповідно потрібно брати всі документи, які підтверджують зміни цих самих даних.

Деякі з них, на кшталт номера телефону, не потребують документального підтвердження. Проте для внесення до Єдиного реєстру військовозобов'язаних більшість змін має бути підтверджена відповідними документами,
– пояснив Істомін.

Мобілізація в Україні: останні новини

  • Вже 4 травня в Україні скасують статус "обмежено придатний" для військовозобов'язаних. А ті чоловіки, які отримали його раніше, матимуть 9 місяців, аби повторно пройти ВЛК і потрапити у категорію "придатних" або "непридатних" до військової служби. Також військовозобов'язаних поділять на 4 категорії.
  • Кабінет Міністрів ухвалив рішення, згідно з яким українські чоловіки призовного віку більше не зможуть отримати закордонні паспорти або паспорти громадянина України за межами країни.
  • Раніше в Польщі заявили, що готові допомогти повернути військовозобов'язаних українців. З такою заявою виступив очільник оборонного відомства Польщі Владислав Косіняк-Камиш. Однак пізніше глава Міністерства закордонних справ Польщі Радослав Сікорський назвав це "етично неоднозначним питанням" й наголосив, що ініціатива має бути від України.
Источник материала
Поделиться сюжетом