Через агресію РФ Україна втратила половину своїх морських терміналів
Через агресію РФ Україна втратила половину своїх морських терміналів

Через агресію РФ Україна втратила половину своїх морських терміналів

Через агресію РФ Україна втратила половину своїх морських терміналів

В Адміністрації морських портів пояснили важливість Одеської області для росіян.

Враховуючи, що 95% усієї глобальної світової торгівлі здійснюється морем, то для РФ Одеса та українські порти мають величезне значення, заявив заступник голови держкомпанії Адміністрації морських портів України Дмитро Баринов в інтерв’ю NV Бізнес. При цьому він зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення РФ Україна втратила половину своїх терміналів.

«95% всієї глобальної світової торгівлі відбувається морем… Ні літаками, ні машинами, ні залізницею. Ми виробляємо багато агропродукції, багато продукції гірничо-металургійної галузі. Для того, щоб усе це вивезти, потрібні порти. Одне велике судно, навіть не найбільше, 100 тис. тонн, це як 5 тис. вантажівок, а до них 5 тис. водіїв», – зазначив Баринов.

За його словами, з 24 лютого 2022 року росіяни здійснили 39 атак по українських портах. Ворог обстрілював їх як ракетами, так і дронами. Крім того, за час повномасштабного вторгнення РФ пошкоджено 215 об'єктів, знищено 153 транспортні засоби, 8 цивільних суден. Баринов зазначив, що до війни в Україні було 18 портів.

«П'ять вони окупували в Криму. Потім з початку цієї повномасштабної агресії ще чотири: Маріуполь, Бердянський, Херсон і Скадовськ. Але Херсон ми відвоювали. Ми, на жаль, зараз не можемо використовувати Миколаївський регіон, тому що там дуже близько військові дії», – розповів Баринов.

Він також додав, що росіяни практично кожної ночі обстрілюють Одесу та область тому, що порти мають виняткове значення для української економіки.

Зокрема, 19 квітня росіяни цілий день обстрілювали Одеську область, в результаті чого були зафіксовані пошкодження прифронтової інфраструктури. Згодом стало відомо, що росіяни вдарили по порту «Південний». Тим самим ворог зруйнував місткості з  агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За даними Мінвідновлення, тоді були атаковані два термінали, які спеціалізуються на перевалці агропродукції. Один з терміналів належить всесвітньо відомій сінгапурській компанії, яка працює в Україні з 2004 року та володіє також кількома заводами з переробки агропродукції. Це понад 300 млн доларів інвестицій та майже 1000 робочих місць.

Источник материала
Поделиться сюжетом