Чи отримає ЄС військовий бюджет? — Politico
Чи отримає ЄС військовий бюджет? — Politico

Чи отримає ЄС військовий бюджет? — Politico

Чи отримає ЄС військовий бюджет? — Politico

Обговорення наступного семирічного плану видатків ЄС вже розпочалося й російське вторгнення в Україну визначатиме його. 

Війна вирує на порозі, економіка перебуває в занепаді, а загальноєвропейські вибори, схоже, завдадуть потужного удару по його функціонуванню — і зараз ЄС готується до найзапеклішої битви: за свої фінанси. В умовах дедалі агресивнішої Росії та глобальної напруженості від Гази до Тайваню, яка руйнує почуття самодостатності Європи, вимоги до ЄС спрямовувати свої інвестиції у такий спосіб, щоб поставити його на воєнні рейки, стають дедалі гучнішими, повідомляє Politico.

Вторгнення Росії в Україну у 2022 році, країну, яка потребує грошей на захист та відбудову, змінило все. Проте немає консенсусу щодо того, чи безпека — це те, на що блок повинен витрачати свої гроші в першу чергу.

ЄС повинен відповісти на такі питання до кінця 2027 року: як будуть зібрані гроші? Скільки їх має бути? Хто і на що їх витрачатиме? Чи повинні уряди отримати гроші без запитань, чи з певними умовами? Бюджет ЄС, тобто багаторічні фінансові рамки завжди важко затвердити, оскільки кожна цифра має бути узгоджена з усіма 27 урядами. Переговори на період 2028-2034 років обіцяють бути ще складнішими, ніж раніше.

Столиці країн блоку глибоко розділилися в думках щодо того, що має бути їхнім пріоритетом: зміцнення військової промисловості перед обличчям дедалі войовничішого Кремля чи збільшення "зелених" інвестицій для досягнення кліматичних цілей. Це не враховуючи той факт, що приблизно дві третини бюджету витрачається на субсидування сільськогосподарської галузі та інфраструктурних проєктів у найбідніших регіонах Європи.

"Коли є дуже нагальна потреба — наприклад, оборона в умовах війни в Україні — ми знаходимо ресурси, але для інших довгострокових потреб, які менш помітні, таких як зміна клімату, набагато складніше мобілізувати людей", — сказала Еулалія Рубіо, дослідниця аналітичного центру "Інститут Жака Делора".

Країни, які вважають, що війна в Україні не так сильно вплинула на них, як Іспанія, виступають проти збільшення військових витрат. Необхідність збільшення багаторічного бюджету, який наразі становить близько 1% ВВП ЄС — або 1,2 трильйона євро минулого разу створює серйозні розбіжності щодо того, де знайти додаткову готівку. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що підтримує подвоєння розміру багаторічного бюджету ЄС, але це, швидше за все, наштовхнеться на сильну опозицію.

Інші країни пропонують нові загальноєвропейські податки, що стягуються Комісією, в тому числі на викиди вуглецю і прибутки транснаціональних корпорацій, щоб отримати десятки мільярдів євро додаткових доходів.

Глобальна пандемія та значний економічний спад у 2020 році змусили Німеччину та Нідерланди порушити давнє табу на випуск спільних боргових зобов'язань ЄС, щоб створити окремий від бюджету грошовий капітал. Комісія представила цей крок як одноразовий для подолання найсерйознішої рецесії в післявоєнну епоху, але зараз кілька держав хочуть повторити цю модель для купівлі зброї для України.

Нагадаємо, що агентство Bloomberg писало, що Європі потрібно бути в повній бойовій готовності. Покладатися на США в питанні захисту недалекоглядно.

Источник материала
Поделиться сюжетом