Чому на ТОТ за Telegram на телефоні можна потрапити "на підвал": експерт пояснив
Чому на ТОТ за Telegram на телефоні можна потрапити "на підвал": експерт пояснив

Чому на ТОТ за Telegram на телефоні можна потрапити "на підвал": експерт пояснив

Експерт з кібербезпеки розповів про ризики користування месенджером Telegram на тимчасово окупованих територіях.

Мешканцям тимчасово окупованих територій складно мінімізувати ризики від користування месенджером Telegram, оскільки вони можуть у будь-який момент потрапити "на підвал" разом зі своїм телефоном.

Про це розповів експерт Костянтин Корсун в інтерв'ю журналістці ТСН Марії Васильєвій для її проєкту "Ремарки".

"Якщо ти знаходишся на території, яка підконтрольна ворогу, то ти можеш в будь-який момент разом з своїм телефоном потрапити "на підвал". Просто вийшовши за хлібом. Патруль може вломитися в твій дім, виламають двері, заберуть все. Якщо ти ведеш антиросійську діяльність на території, яка підконтрольна Росії, то в тебе дуже мало шансів якось убезпечитися. Якщо ти не професійний розвідник, який має відповідну легенду, якісь там зв'язки, прикриття, документи інші", - сказав Костянтин Корсун.

Експерт підкреслив, що навіть якщо у людини є таємний телефон і вона його ховає, його все одно знайдуть і розблокують.

"Їм складніше з айфонами, і простіше з андроїдами, але все одно в них дуже широкий інструментарій зламу телефонів", - пояснив Корсун.

Він також зауважив, що не мати у себе на телефоні Telegram чи Signal начебто засіб убезпечитися, але це одразу викликає підозру — "якщо у людини немає месенджерів, то значить вона їх видалила, тому треба знову забрати телефон і перевірити".

"Бо те, що люди називають "видаляти з телефона", воно насправді не видаляється, а зберігається в окремій частині пам'яті, які не видно користувачу. І видалити зміст звідти - це доволі складна операція", - додав Корсун.

На його думку, перебуваючи на підконтрольній ворогу території і займаючись при цьому антиросійською діяльністю, повністю убезпечитися неможливо.

"Намагатися не потрапляти в руки ворогу разом зі своїм телефоном. Якщо ти потрапив до ворога разом з телефоном, то шансів у тебе немає. Хіба що якесь диво", - підсумував експерт.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: "Блокування від Telegram: що вони задумали? І чому ГУР та СБУ користуються російським IT-продуктом?"

  • Блокування від Telegram: експерт пояснив, що задумали росіяни
  • Моніторингові канали виявили понад 15 російських ботів, які не заблокували
  • Коли в Україні посилять контроль за соцмережами: Центр протидії дезінформації дав відповідь
Источник материала
Поделиться сюжетом