Чому Україні недостатньо 61 млрд доларів допомоги від США? — Reuters
Чому Україні недостатньо 61 млрд доларів допомоги від США? — Reuters

Чому Україні недостатньо 61 млрд доларів допомоги від США? — Reuters

Чому Україні недостатньо 61 млрд доларів допомоги від США? — Reuters

Україні в майбутньому, ймовірно, знадобиться щонайменше стільки ж на рік, скільки виділили союзники на 2023 рік — 88 мільярдів євро.

Минулого тижня президент США Джо Байден підписав закон про виділення допомоги Україні, але їй все ще потрібен середньостроковий план фінансування. Центральне місце в ньому має посісти залучення заморожених активів Центробанку Росії для виплати компенсації за завдані збитки.

У поєднанні із зобов'язаннями інших країн, останнього пакета допомоги США, який здебільшого забезпечить гроші на зброю і навчання військ, має вистачити Києву приблизно до кінця наступного року. Але наприкінці 2025 року в України знову може закінчитися зброя. Навіть якщо Джо Байдена буде переобрано на посаду президента США, йому, можливо, буде важко домогтися від Конгресу виділення додаткових коштів. А якщо в Білий дім повернеться Дональд Трамп, американська підтримка України стане ще більш малоймовірною, вважає Reuters.

Агентство зазначає, що Україні потрібен багаторічний план фінансування, який мав би кілька переваг. Перш за все, він дасть певну гарантію від політичних коливань у США. Він також зміцнить моральний дух українців і дасть західним виробникам зброї більше впевненості в необхідності нарощування виробництва.

Розрахунки Владіміра Путіна також могли б змінитися, якщо б він вважав, що Україна зможе протриматися ще багато років. Скільки Києву знадобиться в майбутньому залежить від того, як він діятиме.

"Оборонна кампанія обійдеться дешевше, ніж спроба вигнати Росію з великих територій. Але, враховуючи, що Кремль нарощує військові витрати, Україні в майбутньому, ймовірно, знадобиться щонайменше стільки ж на рік, скільки виділили союзники на 2023 рік — 88 мільярдів євро", — пише Reuters.

Згідно з даними Кільського інституту, на кінець лютого союзники України — здебільшого Європейський союз — взяли на себе зобов'язання, але ще не виділили 103 мільярди євро. Додайте до цього пакет США, еквівалентний 57 мільярдам євро, і Україна, імовірно, отримає достатньо допомоги, щоб вистояти до кінця 2025 року.

Головний спосіб отримати набагато більше грошей для України — мобілізувати заморожені російські активи на суму близько 320 мільярдів доларів. Ідеї щодо цього такі: конфіскація активів; використання їх для забезпечення кредиту, який західні країни нададуть Україні, або передача Києву відсоткового доходу, які приносять ці знерухомлені гроші.

США просувають план залучення грошей для Києва шляхом капіталізації процентних платежів, що накопичуються в Euroclear. Якщо країни гарантують виплату відсотків за активами протягом десяти років, вони зможуть зібрати від 30 до 40 мільярдів євро. Хоч це і допоможе, але не змінить ситуацію, оскільки фінансуватиме Україну менше ніж півроку. Однак отримати для Києва 320 мільярдів доларів — це зовсім інша справа. Це дозволить фінансувати бойові дії щонайменше до кінця 2028 року.

Хоча Байден тепер має повноваження заарештувати російські кошти, лише близько 5 мільярдів доларів із них перебувають у США. Тож більш реалістичною альтернативою є синдикований репараційний кредит. Україна закладе свої вимоги щодо відшкодування збитків з боку Росії синдикату союзників в обмін на кредит. Якщо Москва відмовиться виплачувати збитки, союзники зможуть використовувати заморожені активи Росії для погашення кредиту. З юридичної точки зору це більш надійний спосіб, ніж конфіскація.

Нагадаємо, що газета Financial Times розповіла, що насправді означає нова допомога для України від США. Проблеми з живою силою мають бути вирішені, оскільки новобранці не зіткнуться з перспективою бути відправленими в бій з недостатньою кількістю боєприпасів.

 

 

Источник материала
Поделиться сюжетом