Експерт радить українцям розумне обмеження споживання електроенергії влітку
Експерт радить українцям розумне обмеження споживання електроенергії влітку

Експерт радить українцям розумне обмеження споживання електроенергії влітку

Влітку споживання електроенергії в Україні зросте на 30-40%, порівняно з сьогоднішніми показниками. Це відбуватиметься на тлі втрати приблизно третини загальної генерації внаслідок атак, які Росія активізувала понад місяць тому.

Такий прогноз директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка публікує Українське Радіо.

«Треба враховувати, що у нас просто не вистачає генераційних потужностей. Не вистачає навіть зараз. Ми фактично щодня беремо аварійну допомогу в європейських країн, щоб покривати те споживання, яке є зараз. А воно мінімальне об'єктивно. Влітку, крім іншого, необхідно проводити планові ремонти атомних енергоблоків. А це означає, що у нас по черзі виходитимуть із системи дуже відчутні, як на зараз, гігаватні енергоблоки АЕС. А це поглиблення дефіциту. Ви абсолютно справедливо сказали про літній пік споживання. Влітку споживання зростає дуже відчутно. Десь на 30-40% відносно того, що є зараз. І це фактично означає, що або ми всі будемо вчитися економити електроенергію, або нас очікують планові обмеження за певними графіками», – каже експерт.

Він наголосив, що побутове споживання в Україні нині сягає майже половини від усього споживання електроенергії, то економія навіть 1-2 кВт кожним помешканням, особливо зранку і ввечері, може відчутно допомогти всій вітчизняній енергосистемі. Наприклад, вимкнувши бойлер у пікові години.

«Якщо ви, щоб випити чашку чаю, замість повного чайника закип'ятите саме чашку, то ви вже зекономите 10 хвилин по 1,5 кВт», – додав Харченко.

За його словами, альтернативою розумному самообмеженню споживачів може бути запровадження однакової для всіх ринкової ціни на електроенергію.

«Обмеження споживачів – це один із методів. Але є ще один радикальний метод, який називається «привести всіх до однакової ринкової ситуації». Коли у 2014-2015 роках всі споживачі були у ринковій ситуації по газу, то використання газу скоротилося майже утричі протягом півтора року. У нас споживання було близько 70 млрд кубометрів, а стало 25-26. Обсяг споживання скоротився, тому що для всіх запровадили ринкову ціну, субсидії для тих, хто потребував, і скорочення відбулося. Насправді, якщо запровадити ринкові ціни і адресні субсидії на ринку електроенергії, але зробити це як комплексну реформу, бо там багато проблем, і тарифи для населення не єдина і не найбільша проблема, то питання скорочення споживання українці вміють вирішувати. І ми це вже бачили на практиці», - наголосив експерт.

Як повідомлялося, внаслідок посилення російських ракетних атак, які різко інтенсифікувалися із 22-23 березня нинішнього року, Україна втратила приблизно 30% загальної генерації електроенергії.

Источник материала
Поделиться сюжетом