Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала поважати редакційну незалежність Суспільного мовника
Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала поважати редакційну незалежність Суспільного мовника

Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала поважати редакційну незалежність Суспільного мовника

Громадська рада розглянула випадки тиску на Суспільне і ухвалила звернення до нардепів і представників виконавчої влади.

Сьогодні на позачерговому засіданні громадська рада при парламентському Комітеті свободи слова обговорила випадки тиску на Суспільного мовника та спроб його дискредитації і за результатами цієї зустрічі ухвалила звернення. Про це «Детектору медіа» повідомила наша колега, голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, заступниця шефредактора «Детектора медіа» Світлана Остапа, яка брала участь у засіданні.

У зверненні до народних депутатів та представників виконавчої влади члени громадської ради закликали поважати редакційну незалежність Суспільного мовника, утримуватися від тиску на нього і докласти всіх зусиль для його зміцнення.

«Від цього залежить не лише інституційна спроможність Суспільного, а й перспективи демократичного розвитку нашої держави та її європейського майбутнього», — наголошують у громадській раді.

Нижче публікуємо повний текст звернення громадської ради при Комітеті свободи слова.

Ми, члени Громадської ради при Комітеті Верховної ради з питань свободи слова, висловлюємо глибоку стурбованість у зв'язку з останніми подіями навколо Суспільного мовника.

За останній тиждень ми стали свідками тиску на Суспільне з боку окремих народних депутатів. Зокрема, народна депутатка Мар'яна Безугла у своїх дописах у Facebook поширювала недостовірну інформацію, що має на меті дискредитувати Суспільне. Її висловлювання виходять за межі депутатської етики і є прямою атакою на незалежність суспільного мовника.

Крім того в рамках телемарафону "Єдині новини" лунають пропозиції вилучити Суспільне з прайм-тайму і віддати його квоту іншим телеканалам. І це попри те, що за даними моніторингів, які здійснює низка громадських організацій, саме Суспільне демонструє найвищий рівень дотримання журналістських стандартів, запрошує до ефірів представників різних політичних сил і надає глядачам збалансовану інформаційну картину. Як свідчать дані соціологічного дослідження “Барометр”, довіра до нього зросла з 60,5% у 2020 році до 86% у 2023 році.

Також викликає серйозне занепокоєння постійне недофінансування Суспільного, і такий ризик залишається на наступний 2025 бюджетний рік, всупереч вимогам Закону "Про суспільне мовлення".

Ми переконані, що Суспільний мовник сьогодні виконує надзвичайно важливу місію - надає громадянам якісну, об'єктивну і неупереджену інформацію про події в Україні та світі. Суспільне є запорукою свободи слова, плюралізму думок і демократичного розвитку нашої держави, що має критичне значення в умовах війни. Наявність потужного суспільного мовника є однією з умов євроінтеграції України та її зобов'язанням в межах Угоди про асоціацію з ЄС. Дискредитація та послаблення Суспільного матиме негативний вплив на євроінтеграційні прагнення України.

У зв'язку з вищезазначеним, ми звертаємося до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики з наполегливим закликом використати всі належні законодавчі та контрольні механізми для захисту Суспільного мовника від тиску і втручання в його редакційну політику. Необхідно забезпечити паритетну присутність команди Суспільного в телемарафоні "Єдині новини".

Також ми звертаємося до керівництва фракції "Слуга народу" з проханням розглянути дії народної депутатки Мар'яни Безуглої на предмет дотримання нею депутатської етики та вжити відповідних заходів реагування.

Окремо наголошуємо на недопустимості недофінансування Суспільного мовника в Державному бюджеті. Парламент повинен неухильно дотримуватися вимог закону і забезпечити виділення коштів на Суспільне в розмірі не менше 0,2% видатків загального фонду Держбюджету України за попередній рік.

Свобода слова є невід'ємним правом кожного громадянина України і одним із фундаментальних принципів демократії. Утвердження і захист цього права спільне завдання держави і громадянського суспільства. І саме Суспільний мовник покликаний забезпечувати українців об’єктивною інформацією з дотриманням журналістських стандартів. Влада ж має всіляко сприяти Суспільному у виконанні цієї високої місії, насамперед через забезпечення його незалежності та належного фінансування.

Закликаємо всіх народних депутатів і представників виконавчої влади поважати редакційну незалежність Суспільного мовника, утримуватися від тиску на нього і докласти всіх зусиль для його зміцнення. Від цього залежить не лише інституційна спроможність Суспільного, а й перспективи демократичного розвитку нашої держави та її європейського майбутнього.

Читайте також:

  • Медіарух закликав припинити тиск на Суспільне та зберегти за ним вечірні прайми телемарафону
  • Заява щодо замаху на процес Європейської інтеграції України та незалежності Суспільного
  • Європейська мовна спілка стривожена нападами на Суспільне і пропонує своє посередництво в діалозі з владою
  • КЖЕ: Суспільне залишається острівцем якісного контенту, якому довіряють споживачі

Народна депутатка України Мар’яна Безугла  оприлюднила кілька постів на своїй фейсбук-сторінці, які присвятила темі доцільності фінансування шести державних каналів, причому до «державних» вона зарахувала і Суспільне мовлення.

У дописі Мар’яна Безугла, зокрема, написала про те, що «є аж 6 (!) державних мовників, але немає інформаційних військ, які росіяни створили собі ще в 2014 році» та що «Суспільне, Дом і FreeДом мають мізерні охоплення і диверсифікують кошти».  Нардепка запропонувала залишити фінансування лише одного каналу, зокрема «Ради» або Суспільного.

29 квітня, Суспільне мовлення на своєму корпоративному сайті оприлюднило відповідь на закиди щодо своєї діяльності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом