"Є дві категорії прав": нардеп пояснив, чи варто українцям боятися конфіскацій. Відео
"Є дві категорії прав": нардеп пояснив, чи варто українцям боятися конфіскацій. Відео

"Є дві категорії прав": нардеп пояснив, чи варто українцям боятися конфіскацій. Відео

В умовах воєнного стану деякі права, які мають громадяни України, можуть бути обмежені, якщо в цьому виникне необхідність. Зокрема, йдеться про право на власність.

Україна подала до Ради Європи заяву про частковий відступ від дотримання Європейської конвенції з прав людини. Про те, що це означає на практиці, розповів юрист-міжнародник, народний депутат Олександр Мережко у новому випуску програми Oboz.Talk.

Юрист пояснив, що є дві категорії прав, які передбачені в цій Європейській конвенції:  права, від яких держава може відступити і такі, від яких не можна відступити за жодних обставин.

"Зокрема, йдеться про такі права, як право на життя, право, що не може бути покарання без закону, заборона катування, заборона рабства. Ось від таких прав не можна відступити за жодних умов. А стосовно тих прав, щодо яких Україна зробила таку заяву – така можливість відступу передбачається в самій конвенції. Є доволі багато прикладів, коли держави з різних надзвичайних обставин робили такі відступи, таку дерогацію (часткове анулювання – Ред) ", – пояснив юрист.

Це передбачено в 15 статті Європейської конвенції, додав Мережко.

Юрист зазначив, що в умовах війни існує необхідність, яка диктується надзвичайною ситуацією, обмежувати певні права, до яких відноситься зокрема право на власність.

"Це право закріплене в тому числі і в Європейській конвенції з прав людини. Але ми розуміємо, що виникає необхідність, наприклад, в районі бойових дій. Необхідно провести реквізицію. Або просто взяти, наприклад, автівку якогось конкретного громадянина для того, щоб використати її для захисту держави, для військових цілей. Тобто це може відбуватись і це відбувається. Формально кажучи, це певне порушення права громадянина на власність. Але це пов'язане з воєнною необхідністю. Тому це необхідність. Такі тимчасові обмеження – це просто необхідність", – наголосив Мережко.

Однак, у конвенції передбачені обмеження до відступу від дотримання прав людини, вони пов'язані з гостротою ситуації, зазначив юрист

Тому, у разі зловживань з боку влади громадянин може звернутись до відповідних органів.

"Звичайно, якщо людина вважає, що в її конкретному випадку відбулося зловживання або порушення її прав, то вона може використати національні правові засоби правового захисту. Тобто звернутися до прокуратури, звернутися до суду, звернутися до омбудсмена. Тобто вона може захистити, як і будь-яке своє право.

Як повідомляв OBOZ.UA:

Влада України подала до Ради Європи заяву про тимчасовий частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав і свобод людини. Йдеться про обмеження свободи пересування громадян, огляд речей і примусове вилучення майна на потреби держави в умовах воєнного стану..

Після того, як цю новину активно почали обговорювати в мережі, міністр юстиції Денис Малюська пояснив, що так роблять усі країни, які ведуть війну. А в квітні 2024-го український уряд укотре уточнив перелік наявних обмежень і скоротив його. 

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом