Ігнорував бойову повістку і доглядав бабусю: як покарали чоловіка, який захотів в ЗСУ
Ігнорував бойову повістку і доглядав бабусю: як покарали чоловіка, який захотів в ЗСУ

Ігнорував бойову повістку і доглядав бабусю: як покарали чоловіка, який захотів в ЗСУ

Суддя врахував, що громадянин хоче спокутувати провину і віддати борг Батьківщини. Тому він не сидітиме в колонії, і має іспитовий термін, щоб виправитись.

Українець, який до війни працював трактористом, потрапив до суду через обвинувачення в ухиленні від бойової повістки. Чоловік визнав свою провину і заявив, що хотів би мобілізуватись до ЗСУ. Суд оголосив вирок, врахувавши каяття і намір піти в армію — три роки умовно. Про деталі справи ідеться у вироку Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області.

Суддя міста Коломия 26 квітня оприлюднив вирок у справі чоловіка, який спершу пройшов усі етапи уточнення даних та ВЛК, а потім не з'явився у військову частину. При цьому він вказував причину ухиляння — хворобу бабусі і зміну життєвих пріоритетів. В підсумку його визнали винним за статтею 336 — за ухилення від призову на військову службу. Фігурант отримав три роки позбавлення волі, але з іспитовим терміном півтора року. У вироку вказано, що покарання пом'якшили з огляду на його поведінку.

Посилення мобілізації - вирок Коломийського суду, 26 квітня
Фото: Скриншот

У тексті вироку описали перебіг подій, які стались на початку 2023 року. Зокрема, 1 березня чоловік отримав повістку від працівників Територіального центру комплектування (ТЦК та СП) та 6 березня з'явився у військкомат. У військкоматі військово-лікарська комісія (ВЛК) визнала його придатним. Вже 9 березня по бойовій повістці він мав з'явитись у військову частину. Однак саме у ті дні захворіла бабуся фігуранта, вказується у справі. Пізніше у неї стався інсульт. Врешті чоловік вирішив, що краще доглядатиме за хворою родичкою.

Під час судового розгляду, який стався весною 2024 року, громадянин заявив, що розкаюється у своїй поведінці і хотів би "стати на захист Батьківщини", щоб спокутувати провину. Суд взяв до уваги каяття, тому призначив йому найменше покарання з іспитовим терміном.

Посилення мобілізації - пояснення громадянина про причини ухилення
Фото: Скриншот

Посилення мобілізації — деталі

Зазначимо, 18 травня 2024 року стане чинним закон про посилення мобілізації, який стосується змін у військовому обліку, оновлює список підстав для відстрочки та бронювання, скасовує строкову військову службу. Народні депутати не запровадили нових покарань для осіб, які ухиляються від мобілізації — діють усі статті Кримінального кодексу, змін немає. Натомість ввели єдине покарання для чоловіків, які ухиляються від візитів в ТУК: їх будутьобмежувати у праві на керування автомобілем.

Тим часом українці вишикувались у великі черги, щоб оновити військово-облікові дані або стати на військовий облік. Коли про черги стало відомо, командування Сухопутними військами повідомило, що військкомати мають працювати цілодобово та без вихідних.

Нагадуємо, 26 квітня юрист пояснив, чи варто повторно іти у військкомат, якщо був візит у 2023 році. Крім того, у ТЦК заявили, що чоловіки матимуть 60 днів на оновлення даних, починаючи з дня вступу у дію закону про посилення мобілізації.

Источник материала
Поделиться сюжетом