Курс на зростання: що відбуватиметься на валютному ринку в травні
Курс на зростання: що відбуватиметься на валютному ринку в травні

Курс на зростання: що відбуватиметься на валютному ринку в травні

Валютний курс — дуже чутлива тема в Україні, яка хвилює майже всіх. Падіння курсу гривні є найпопулярнішим поясненням подорожчання товарів та послуг, тож, нестабільний курс сприймається українцями як загроза власним доходам. Фокус спитав економістів, чого чекати від валютних гойдалок у травні.

В останній квітневий тиждень офіційні курси долара та євро різко зросли. У четвер, 25 квітня, офіційний курс долара на останній день робочого тижня було встановлено на рівні 39,6702 грн (+0,1986 грн), євро — 42,5205 грн (+0,3372 грн). І хоча в понеділок 29 квітня курс пішов у зворотному напрямку, осад, як кажуть, залишився. Водночас у НБУ кажуть, що коливання гривні мають ринкові передумови. Як заявив під час пресбрифінгу голова Нацбанку Андрій Пишний, наразі регулятор не бачить загрози для стабільності ринку. Чи дійсно немає причин хвилюватися та що чекає на валютний ринок у останній весняний місяць? Ці питання Фокус обговорив з експертами.

"Керована гнучкість": все іде за планом

За словами Андрія Пишного, наразі ринок перебуває в умовах "керованої гнучкості", а це передбачає відповідні курсові коливання під впливом попиту і пропозиції. "Поступово повертаємось до тих звичних параметрів, які існували до війни. Так, за участі і присутності Національного банку, щоб убезпечити ринок від надмірних коливань", – зазначив голова Нацбанку.

Важливо В Україні поменшає валютних обмежень? В НБУ пояснили, коли та які зміни відбудуться

"Тривалий час стратегія валютного ринку не змінюється. За режимом "керованої гнучкості" регулятор м’яко регулює міжбанк через обсяги валютних інтервенцій. Відповідно, на ринку є певний баланс між попитом і пропозицією, а також певна логіка валютних змін", — відзначив у коментарі Фокусу Тарас Лєсовий, начальник департаменту казначейства Глобус Банку.

Українці слідкують за доларом та хочуть бути в курсі тендецій

За його словами, в травні курсові зміни будуть частими та різновекторними, однак вони не перетинатимуть меж прийнятних валютних змін. Зі стратегічного боку система ринку буде такою самою, як і в попередні місяці. По-перше, каже Лєсовий, режим "керованої гнучкості" фактично унеможливлює неконтрольовані процеси, тобто ринку не загрожує ані різкий обвал, ані різке зростання курсів валют.

По-друге, на ринку вже сформовані "правила гри", згідно з якими будь-які валютні зміни перебувають у певних кордонах, не перетинаючи їх. Це стосується як щоденних коливань, так і тижневих відхилень від початкового понеділкового курсу валют.

Після ухвалення пакету допомоги від США, загальна міжнародна фіндопомога у 2024 році повністю покриватиме закладені в бюджеті потреби України у розмірі $37 млрд

По-третє, позитивно можуть вплинути економічні чинники, такі як, наприклад, обсяг отриманої Україною допомоги. У великому пакеті допомоги від США понад $9 млрд буде спрямовано на економіку країни, з яких майже $8 млрд піде на покриття видатків бюджету.

Тарас Лєсовий звертає увагу на цікавий момент: після ухвалення пакету допомоги від США, загальна міжнародна фіндопомога у 2024 році повністю покриватиме закладені в бюджеті потреби України у розмірі $37 млрд.

Важливо Україна отримала перший у 2024 році транш від МВФ: як витратять $880 млн

Коливання курсу: загроз немає, але є нюанси

"Якщо говорити про коливання курсу протягом дня або навіть тижня, дійсно: поточна волатильність у межах 0,5% не несе жодної загрози для економіки, — вважає Наталія Бойко, засновник компанії SpiceProp. — Валютний ринок для того й потрібний, щоб швидко абсорбувати зміни умов. Курс має змінюватись".

Такі короткі періоди мало кого турбують, за винятком хіба що валютних спекулянтів, продовжує експертка. Громадян та бізнес цікавлять довші горизонти. Що буде з курсом за 6 місяців? Що буде за 12 місяців? Від відповідей на ці питання громадяни, управлінці, власники компаній відштовхуються, ухвалюючи власні економічні рішення.

Важливо Гривня краща за долар та євро, але для депозитів: експерт про банківські вклади (відео)

"Якщо дивитися на таку довгострокову динаміку, ситуація не здається такою вже безпечною, — зазначила Бойко у коментарі Фокусу. — З грудня 2023-го офіційний курс долара зріс на 9% — із 36,30 до 39,60 грн. Тобто лише за 5 місяців швидкість ослаблення української валюти впритул наблизилася до річної прибутковості гривневого вкладу з урахуванням податків та зборів. Це дуже швидко".

Девальвація безпосередньо підвищує вартість імпортних товарів, зростає собівартість виробництва в Україні, каже Наталія Бойко. Дорожчають розхідники, обслуговування іноземного обладнання тощо. Все це ще більше скорочує попит, знижує реальні доходи, локально уповільнює економіку.

Купівля валюти для багатьох є найкращою інвестицією
Фото: Pexels

Крім того, додає експертка, якщо швидкість девальвації зберігається високою, до макроекономічних факторів слабкості гривні додається песимізм громадян. У такому випадку люди зневірюються у підтримці Нацбанку та прискорюють перехід із гривневих вкладів у валютні інструменти. Це посилює тиск на курс та послаблює вітчизняний банківський сектор.

Девальвація гривні впливає на інфляцію, але стримано, бо імпортери вже давно закладали курс 40-42 грн за долар

"Девальвація гривні впливає на інфляцію, але стримано, бо імпортери вже давно закладали курс 40-42 грн за долар, — зазначив у коментарі Фокусу фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. — Через те, що курс "гривня/долар" зупинився нижче 40, радикального перегляду цін реалізації імпорту не буде, принаймні, до кінця літа. Крім цього, ослаблення гривні стимулюватиме експортерів та стримуватиме імпортерів. Високий курс також стримуватиме спекулянтів через обмежену гривневу ліквідність, а також буде вигідним при продовженні зняття валютних обмежень. І, звісно, високий курс необхідний для підтримки бюджетних надходжень від зовнішньоекономічної діяльності". Фактично експерти погоджуються, що поступове ослаблення курсу гривні до долара у 2024 році неминуче, однак наскільки глибоким може бути падіння курсу?

Прогнози на травень: чому попри мільярди допомоги девальвація неминуча

Долар та євро до початку червня будуть дорожчими, ніж зараз, вважає Наталія Бойко. Але можна прогнозувати не надто стрімку девальвацію, адже допомогу США було виділено, і це може підтримати гривню. "Проте макроекономічна слабкість української валюти нікуди не зникає. Незважаючи на локальні негативні наслідки, економіці України потрібна слабкіша гривня. Тому з макроекономічного погляду її треба продовжувати повільно девальвувати. При збереженні швидкості ослаблення гривні такою ж високою, як останні 5 місяців (1,8% на місяць), курс долара США до червня зросте до 40,30 гривень, євро — до 43,20 грн. У банках країни валютні курси будуть вищими на 40-50 копійок, тобто близько 40,80 та 43,70 відповідно".

Важливо У 2024 році буде гірше: МВФ попередив про серйозні проблеми для економіки України

Зважаючи на основні фактори, що можуть вплинути на валютний ринок, Тарас Лєсовий дійшов висновку, що загальна ситуація залишатиметься під контролем регулятора, а відтак гривня знаходитиметься поза зоною ризику обвалу. "Ринок є досить міцним і системним, що мінімізує появу будь-яких негативних тенденцій", — наголосив експерт.

За його прогнозом, межі валютних коливань у травні складатимуть 39-41 грн за долар та 41-43 грн за євро на міжбанку; 39-41 грн за долар та 41-43,5 грн за євро на готівковому ринку.

Експерти очікують на стабілізацію курсу до серпня в межах 39-40 грн за долар
Фото: Pexels

Андрій Шевчишин очікує на стабілізацію курсу до серпня в межах 39-40 грн за долар. "Курс євро продовжить рух через перерахунок курсу EUR/USD на світових ринках. В умовах пом'якшення кредитно-грошової політики ЄЦБ та збереження ставки ФРС ймовірно до літа відкотимося до позначок 1,04-1,05. Таким чином курс євро може відкотитися до 41-42 грн", — вважає експерт.

Долар чи євро: як зробити вибір

Відповідаючи на питання, яку валюту сьогодні краще придбати, якщо є така можливість, Тарас Лєсовий зазначив, що все залежить від потреб і мети громадян. "Долар є і залишатиметься головною іноземною валютою в Україні — не дарма держбюджет у своїх розрахунках прив’язаний саме до долара. Однак якщо людині потрібні євро, наприклад, для поїздки, або щоб переслати родині в Європу, звісно, більш логічним буде придбання саме євровалюти", — зауважив експерт у розмові з Фокусом.

При купівлі долару чи євро виправданою буде лише довгострокова інвестиція

Якщо ж використовувати придбання валюти, як засіб зберігання коштів, то, каже експерт, у такому випадку радити складніше, адже інфляція властива не лише гривні. Але зрештою багато залежить від того, про яку суму йдеться. Варіанти не обмежуються придбанням валюти: можна розмістити кошти на гривневих вкладах, чистий дохід за якими складає 6-7%, або, якщо мова йде про значні суми (від 200-300 тис грн та вище, — Фокус), придбати ОВДП.

Андрій Шевчишин вважає, що при купівлі долару чи євро виправданою буде лише довгострокова інвестиція. А дохідність від неї за базовим сценарієм буде рівнозначною або нижчою за дохідність від інвестиції у гривневі ОВДП.

На горизонті найближчих 2-4 місяців долар виглядає сильнішим за євро
Фото: Pexels

На думку Наталії Бойко, якщо іноземна валюта купується під конкретну мету, краще орієнтуватися, виходячи з неї. Якщо ж це поповнення заощаджень або подушки безпеки, то на горизонті найближчих 2-4 місяців долар виглядає сильнішим за євро. Американська валюта у цей період може подорожчати на 3-5%.

"А ось на довшій дистанції, від півроку та більше, перспективніше виглядає євро. За 12 місяців європейська валюта може подорожчати до долара США на 7-10%, — зазначила експертка. — Тож, для коротких покупок краще зробити акцент на доларі, наприклад, 70/30. А на довгій дистанції, навпаки, акцентуватися на купівлі євро".

Теги по теме
курс валют курс доллара курс гривны доллар евро
Источник материала
Поделиться сюжетом