"Літаюча тарілка" на Либідській у Києві збереже свою автентичність та функцію поряд з ТРЦ – ДІАМ
"Літаюча тарілка" на Либідській у Києві збереже свою автентичність та функцію поряд з ТРЦ – ДІАМ

"Літаюча тарілка" на Либідській у Києві збереже свою автентичність та функцію поряд з ТРЦ – ДІАМ

Будинок Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації (УкрІНТЕІ), відомий як споруда "Літаюча тарілка", розташований по вул. Антоновича у столиці, збереже свою автентичність та функцію поряд з проектом торгово-розважального центру. Про це повідомляє Державна інспекція архітектури та містобудування на своїй сторінці у Facebook.

Варто зазначити, що ця споруда, побудована у стилі радянського архітектурного модернізму, і у 2020 році була внесена до переліку об’єктів культурної спадщини м. Києва. 

В ДІАМ повідомили, що видали відповідний дозвіл на реконструкцію приватних нежитлових будівель ТРЦ Ocean mall. Згідно проєкту декілька будівель, які розташовані за пам’яткою УкрІНТЕІ (які історично примикають або приєднані до неї і не є об’єктами культурної спадщини) об'єднуються в одну будівлю, що створюють внутрішній ансамбль через забудову внутрішнього простору. 

Водночас, за запевненнями ДІАМ, будівля "тарілки", на якій в даний час, згідно проєкту реставрації та виданого раніше дозволу проводяться ремонтно-реставраційні роботи, буде повністю збережена, включаючи  функціональні призначення кінолекційної зали, що є основним предметом охорони.

Замовник ТОВ "Проспект"  звертався в ДІАМ щодо отримання дозволу та виконання таких робіт ще на початку 2022 року. Але тоді отримав відмову через суттєві зауваження: відсутність погодження органу з охорони культурної спадщини, відсутність інформації про машиномісця в тому числі для маломобільних груп населення, відсутність кругового під’їзду до будівлі пожежних машин, зауваження щодо зміни зовнішніх геометричних розмірів фундаменту, не запроектовані споруди цивільного захисту, відсутність необхідних технічних висновків тощо. Наразі згідно інформації Держінспекції архітектури та містобудування забудовник усунув всі недоліки та отримав необхідні погодження і, відповідно, отримав дозвіл від інспекторів ДІАМ. 

Компанію пов'язують з Вагіфом Алієвим який посідає 22 місце в рейтингу 100 найбагатших українців 2021 українського видання Forbes. Девелопер повнистю або частково володіє ТРЦ Lavina, "Мандарин плаза" та Blockbaster Mall. 

Передбачається, що загальна площа Ocean mall буде 184000 кв.м.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны