Огляд MSI G274QPF E2: еталонний 2К монітор для усього
Огляд MSI G274QPF E2: еталонний 2К монітор для усього

Огляд MSI G274QPF E2: еталонний 2К монітор для усього

Роздільна здатність 2К все глибше проникає в маси та стає народною, буквально. MSI G274QPF E2 має всі шанси стати таким самим монітором, адже наділений типовими геймерськими особливостями, а ще пропонує гарні характеристики за свої гроші. Протестували монітор колориметром, виміряли енергоспоживання, оцінили якість зображення, перевірили його в іграх, порівняли з конкурентами, пошукали недоліки та готові поділитися досвідом використання.

MSI G274QPF E2
10999 грн.

Плюси:

висока яскравість та підтримка HDR; повне охоплення кольорового простору sRGB; висока частота оновлення з низькими затримками; мінімальна сіризна IPS матриці на чорному; функціональна підставка з регулюванням в усіх напрямках;

Купити в COMFY

Мінуси:

відсутність вбудованої акустики та проблеми з якістю звучання через 3.5 мм роз’єм; режим 180 Гц 10 біт доступний лише для підключення Display Port кабелем

Купити в COMFY
8.3/10
Оцінка ITC.ua

Зміст

  • 1 Технічні характеристики MSI G274QPF E2
  • 2 Комплектація та пакування
  • 3 Дизайн MSI G274QPF E2
  • 4 Інтерфейси
  • 5 Дисплей MSI G274QPF E2
  • 6 Програмне забезпечення
  • 7 Енергоспоживання MSI G274QPF E2
  • 8 Досвід використання
  • 9 Конкуренти та ціна MSI G274QPF E2

Технічні характеристики MSI G274QPF E2

Технічні характеристики MSI G274QPF E2
Діагональ27″
Тип панеліRapid IPS
Кут огляду178°/ 178°
Крок пікселя0.23 мм
Роздільна здатність2560x1440p
Яскравість (типова)400+ кд/м²
Контраст1000 до 1
Глибина кольору 8 біт + FRC
Час відгуку GtG1 мс GtG 1 мс MPRT
Частота оновлення 180 Гц
Підтримка HDRDisplayHDR 400
Аудіосистема
Аудіороз’єм3.5 mm jack
Display Port1 x DP 1.4
HDMI2 x HDMI 2.0b
USBUSB Type C DP Alt Mode
ІншеAdaptive-Sync
Приціл, таймер
Flicker-Free
Блок живлення65 Вт зовнішній
Енергоспоживання12-40 Вт
Розміри614x407x228 мм
Вага (з підставкою)6.3 кг

Комплектація та пакування

Скромний комплект включає сам монітор, підставку, ніжку, кабель Display Port, блок живлення, зовнішній кабель живлення, паперову документацію, гвинтики для кріплення. Запаковано все у велику коробку з пінопластовим наповнювачем. Для перенесення є пластмасова ручка. Блок живлення з коаксіальним конектором, напруга 20 В, потужність до 65 Вт.

Дизайн MSI G274QPF E2

Рамки навколо екрану середніх розмірів, покриття матове, якість збирання корпуса гарна за кількома винятками. Попри майже нульове поскрипування пластмаси (що рідкість для моніторів) можна побачити незначний зазор між матрицею і нижньою рамкою в правому куті. Щілина невелика та не збільшується, якщо пробувати відтягнути рамку, але туди може потрапити трохи пилу.

В зібраному вигляді MSI G274QPF E2 виглядає елегантно, красиво, стильно, акуратно. Підставка у вигляді центральної ноги робить монітор престижнішим, ніж моделі з «курячими ніжками». До того, підставка максимально функціональна.

MSI G274QPF E2 має регулювання нахилу, висоти та повороту. Діапазон значний, що дозволить налаштувати пристрій конкретно під свої потреби та робоче місце. Можливість повернути його на 90 градусів це також приємний бонус.

Раптом власник захоче плавно прокручувати вертикальні відео в TikTok чи бавитися в мобільні ігри, як Subway Surfers? Насправді сценаріїв використання вертикальних моніторів значно більше, в тому числі для роботи.

Монітор крутиться в обидві сторони, тому не має фіксованого горизонтального положення. Це є як перевагою (зручніший кабель-менеджмент), так і недоліком, бо після вертикального режиму його доведеться вирівнювати на око. В комплекті немає водяного рівня, хоча його кладуть до деяких корпусів цього ж виробника.

Інтерфейси

В MSI G274QPF E2 немає повноцінного USB хабу, а єдиний USB Type C використовується для передавання відеосигналу чи заряджання техніки. Наявність його не завадить, але хотілося б можливість підключати монітор до ПК, а потім вже якусь периферію.

Для відео є два HDMI 2.0b та Display Port 1.4. Повноцінне використання всіх можливостей монітора можливе лише з допомогою кабелю DP, адже підключення по HDMI обмежує частоту до 144 Гц та колір до 8 біт. Зверніть увагу, що отримати 180 Гц 10 біт можна тільки через Display Port або USB Type C.

Дисплей MSI G274QPF E2

27-дюймова IPS матриця приємно здивувала засвічуванням по краях. Точніше його майже немає. Чорний колір не віддає сіризною, якщо дивитися під прямим кутом. Кольори не страждають та не викривляються, хоча матове покриття дає про себе знати.

В режимі низької яскравості, з низьким контрастом в темну пору доби MSI G274QPF E2 трохи віддає сіризною під кутом. Вдень запас яскравості достатній, аж надто. Виробник заявляє про 400 ніт, а колориметр зафіксував 530 ніт на білому фоні при 100% яскравості.

Для вимірювання кольорового простору SpyderX попросив знизити яскравість до 200 ніт та показав повне охоплення sRGB. Звісно, цей монітор не назвати мрією фотографа, але на ньому можна провести якісний друк фото, відредагувати знімки тощо. Він не є бажаним для професіоналів, але за ним вони могли б працювати не жаліючись на якість зображення.

Така собі комбінація геймерських можливостей і реалістичної матриці вже давно не новина, та MSI G274QPF E2 намагається стати новим зразком, еталоном в цій ціновій категорії. Далеко не всім подобаються VA матриці (хоча в них значно глибший чорний колір), тому такі IPS панелі досі мають гарний попит.

Різниця плавності між 90 та 180 Гц величезна, але це помітно лише в активних іграх. Для онлайн шутерів різницю побачить будь-хто, а в RPG, перегонах та інших забавках з менш динамічним геймлеєм це вже не є пріоритетом. Виробник вказує про затримки 1 мс, а не надто точна програма TFTTEST демонструє близько 5 мс.

Програмне забезпечення

Керувати параметрами багатьох моніторів MSI можна з допомогою комп’ютера та зручної програми, але не в цьому випадку. MSI G274QPF E2 не підтримує підключення до ПК через USB, тому керувати можна лише джойстиком. Він працює в п’яти напрямках та дозволяє отримати доступ до швидких налаштувань, які включають стандартні для сучасного монітора вкладки.

Користувач може вибирати готові ігрові режими чи професійні режими, гратися зі зміною яскравості, різкості, контрасту, висвітлення чорного та міняти багато інших параметрів. Геймерські фішки, на кшталт вбудованого прицілу, таймеру також присутні, але користь від них є далеко не в кожній грі.

Налаштувань багато, розміщені вони логічно і доступно, але сама навігація повільна. Відчувається незначна затримка після кожного натискання джойстиком, тому за дві секунди дістатися до потрібної вкладки не вийде. Ця проблема характерна не лише для MSI G274QPF E2, а й для інших моделей цього виробника. Української мови в меню немає.

Енергоспоживання MSI G274QPF E2

Герой огляду споживає небагато, як для своїх габаритів. Потужність зовнішнього блока живлення складає 65 Вт, чого вистачає з запасом для цієї економної матриці. Надлишкова потужність може використовуватися для живлення портативної техніки через роз’єм USB Type C (до 15 Вт).

Сам пристрій споживає від 11-12 Вт в економному режимі з мінімальним рівнем підсвічування та активованим екопрофілем. В ігрових сценаріях можна побачити в середньому 24-27 Вт. Частота оновлення слабо впливає на енергоспоживання, змінюючи показник в межах погрішності на 1-3 Вт.

Максимальна яскравість та активація режиму HDR змушує MSI G274QPF E2 споживати до 38 Вт. Досить непогано, як для яскравого монітора з офіційно заявленими 400 ніт, хоча насправді цей показник може бути більшим. Енергоспоживання – ще одна перевага IPS над VA.

Досвід використання

Про сильні сторони та позитивний досвід вже розповіли в попередніх розділах з тестами, тому тут сконцентруємось на головних проблемах монітора. Як виявилось, MSI G274QPF E2 має битий піксель близько до центру, що досить неприємно. Це створювало враження маленької мухи, яка весь час сидить, відволікає та дразнить своєю присутністю.

Помітно битий піксель було лише на білому фоні або зображеннях в світлих тонах. З моніторами таке трапляється іноді, тому покупець повинен відразу звернутися з повним правом обміняти товар на такий самий без дефектів. Будемо вважати, що це одиничний випадок, а не масовий брак. Виробничий стандарт допускає до 3 битих пікселів на одну матрицю.

На мою думку, головний недолік моделі — акустика.  Так, вбудованих динаміків немає, що неприємно, але не в цьому проблема. Підключення навушників через кабель AUX 3.5 mm подарувало неприємний досвід. Весь час відчувався легкий фоновий шум, як гудіння трансформатора, а низькі частоти майже зникли. При підключенні цієї ж гарнітури по Bluetooth чи напряму кабелем до комп’ютера баси знову тішили вуха, а фоновий шум зникав.

В усьому іншому MSI G274QPF E2 не залишив негативних вражень, адже поєднав в собі реалістичне зображення, високу частоту оновлення, мінімальну сіризну чорного, плоский дизайн, низьке енергоспоживання, низькі затримки, майже нульовий ефект «привидів» при швидкому переміщенні об’єктів та здивував високою яскравістю (колориметр фіксував більше 530 ніт).

Від такого монітора точно будуть в захваті геймери, причому не лише кіберспортсмени, а й казуали, яким важлива якість зображення, плавність згладжування тощо. Також це гарний варіант для роботи, в тому числі з фото, бо кольори приємні, реалістичні, чого й очікувалось від IPS матриці середнього класу. Ймовірно, це одна з причин, чому VA монітори досі не витіснили IPS.

Конкуренти та ціна MSI G274QPF E2

Офіційно MSI G274QPF E2 продається лише в мережі Comfy за 11 000 грн. Враховуючи знижку 3000 грн новинка впевнено виглядає на фоні аналогів, про які поговоримо. Конкурентами вважаємо ігрові монітори з функціональною підставкою, частотою оновлення не менше 165 Гц та яскравістю від 350 ніт.

Asus ROG Strix XG27ACS – головна загроза для героя огляду. Ця свіжа модель майже повністю повторює характеристики MSI G274QPF E2, хоча яскравість все ж нижча. Ціна 12 500 грн.

Samsung Odyssey G5A 27 є зразковим IPS монітором у своєму класі. Головною перевагою корейця є сертифікована підтримка NVIDIA G-Sync. На відміну від MSI, жодного вбудованого USB немає. Ціна 11 300 грн.

Dell G2724D – чудова модель, яка не продається в Україні офіційно. Переваг чимало: висока яскравість, якісна IPS матриця і низькі затримки. Вартість сірої версії від 13 000 грн.

8.3/10
Оцінка ITC.ua
Дизайн, ергономіка, матеріали, якість збирання
8
Класичний монітор середнього класу з чудовою підставкою
Яскравість, HDR
9
Висока яскравість та робота з HDR контентом
Кольори, кути огляду
8.5
Реалістичне зображення та 100% охоплення sRGB
Частота, затримки
9
Швидкий геймерський монітор з мінімальним ghosting ефектом
Інтерфейси, ене-вність
7.5
Відносно невисоке енергоспоживання, хоча лише один USB
Ціна
7.5
Вартість адекватна, але конкуренція в цьому сегменті надто сильна

Висновок:

MSI G274QPF E2 хоч і не має топових характеристик, але претендує на звання народного улюбленця. Quad HD монітори поступово витісняють Full HD, а співвідношення характеристик до вартості в цієї моделі дає їй всі шанси стати хітом продажів.

Екран яскравий, чіткий, з хорошими кутами огляду, з невисоким енергоспоживанням і при цьому реалістично передає кольори. Це той випадок, коли ігровий монітор підійде не лише для ігор, хоча попри свої сильні сторони MSI G274QPF E2 має й нюанси.

Якщо відкинути ймовірність натрапити на битий піксель та одиничний випадок з акустикою (сподіваємось, що це не масова проблема), то вийшов гарний монітор на всі випадки життя. MSI G274QPF E2 аж надто збалансований, щоб шукати в ньому компроміси, та й серед конкурентів він почуває себе також впевнено.

Купити в COMFY

Висловлюємо подяку компанії MSI за наданий для огляду монітор MSI G274QPF E2

Источник материала
Поделиться сюжетом