Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що заборона TikTok в ЄС не виключена
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що заборона TikTok в ЄС не виключена

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що заборона TikTok в ЄС не виключена

Єврочиновниця заявила про це на тлі призупинення в ЄС програми винагород TikTok Lite, щодо якої регулятори раніше висловили низку зауважень.

Заборона платформи TikTok на території Європейського Союзу є можливою. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн 29 квітня під час дебатів у нідерландському місті Маастрихт за участі провідних кандидатів від партій на цьогорічних виборах до Єврокомісії, повідомило видання Politico.

«Це не виключено», — сказала фон дер Ляєн після того, як модератор згадав про Сполучені Штати, де минулого тижня ухвалили закон про заборону TikTok у разі, якщо китайська компанія ByteDance відмовиться від продажу платформи. 

Урсула фон дер Ляєн додала, що Єврокомісія була «першою установою в усьому світі, яка заборонила TikTok на наших корпоративних телефонах».

У своїй публікації Politico зазначає, що інші учасники дебатів були більш стриманими у своїх прогнозах щодо TikTok на території Євросоюзу. Зокрема, головна кандидатка від ліберальної партії ALDE Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн сказала, що ми повинні побачити, «що там відбувається», коли йдеться про TikTok.

Нагадаємо, TikTok призупинив програму винагород TikTok Lite у Європейському Союзі після зауважень регуляторів.

Це відбулося після того, як Європейська Комісія 22 квітня оголосила, що може накласти штрафи та примусово призупинити програму через побоювання, що ця функція може викликати залежність, заохочуючи користувачів більше взаємодіяти з платформою.

Попередження регуляторів відбулося тому, що компанія не надала звіту про оцінку ризиків та заходів для їх зменшення. Ненадання такого звіту може призвести до штрафів у розмірі до 1% глобального річного доходу TikTok і «періодичних штрафів» до 5% середнього щоденного доходу TikTok, повідомила раніше Єврокомісія.

TikTok також можуть додатково оштрафувати до 6% від загального річного доходу, якщо буде встановлено, що згадувана програма порушує вимоги закону про цифрові послуги.

Рішення призупинити програму в ЄС TikTok ухвалив у той момент, коли у США президент Джо Байден підписав законопроєкт, який може призвести до повної заборони застосунку, у разі якщо не буде продана китайська частка.

Крім цього, у квітні цього року Європейська комісія відкрила друге офіційне розслідування щодо TikTok через можливе порушення закону про цифрові послуги.

Читайте також:

Ярослав Юрчишин: Регулювання соцмереж в Україні має орієнтуватися на акти ЄС, але з урахуванням специфіки телеграму і тіктоку

Фото: Ursula von der Leyen / твітер

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Евросоюз Еврокомиссия запрет
Источник материала
Поделиться сюжетом