Прохід в інший світ. Виявлено найглибшу діру в океані: всередині є потаємні тунелі
Прохід в інший світ. Виявлено найглибшу діру в океані: всередині є потаємні тунелі

Прохід в інший світ. Виявлено найглибшу діру в океані: всередині є потаємні тунелі

Учені визначили глибину підводної вертикальної печери біля Мексики, хоча ця структура може бути ще глибшою.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Frontiers in Marine Science, вчені змогли виявити нового рекордсмена серед блакитних дір на Землі. Ним виявилася блакитна діра Таам Джа, яка розташована в затоці Четумаль біля Мексики. Тепер ця блакитна діра є найглибшою серед собі подібних, але вчені вважають, що вона може бути ще глибшою. Автори дослідження припускають, що всередині підводної структури ховаються підводні печери і тунелі, пише Live Science.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Блакитними дірами називають глибокі підводні вертикальні печери, які являють собою карстові воронки, заповнені водою. Блакитні діри розташовані в прибережних районах і складаються з розчинних порід, таких як вапняк, мармур або гіпс. Ці воронки утворюються, коли вода з поверхні океану просочується крізь породу, розчиняє її і розширює розлом, у результаті порода падає вниз. Блакитні діри отримали свою назву через сильний контраст між світлою водою на поверхні океанів і морів, і темно-блакитною водою у воронках.

Учені змогли виявити нового рекордсмена серед блакитних дір на Землі. Ним виявилася блакитна діра Таам Джа, яка розташована в затоці Четумаль біля Мексики
Фото: Live Science

Спочатку блакитну діру Таам Джа виявили 2021 року і провели вимірювання її глибини за допомогою ехолота. Цей прилад посилає звукові хвилі та вимірює швидкість, з якою вони повертаються назад, відбиті від передбачуваного дна. Але такі вимірювання в блакитних дірах не завжди дають точні результати через коливання щільності води і непередбачувану форму кожної блакитної діри, яка може бути не зовсім вертикальною. Минулі вимірювання показали, що глибина цієї блакитної діри становить 274 метри. Але нові вимірювання показали, що її глибина становить 420 метрів і таким чином блакитна діра Таам Джа тепер є найглибшою подібною підводною структурою на Землі. Але автори дослідження кажуть, що насправді їм не вдалося досягти дна блакитної діри, а тому вона може бути ще глибшою.

Розташування блакитної діри Таам Джа в затоці Четумаль і знімки того, який вигляд вона має зсередини
Фото: Live Science

Науковці проводили вимірювання за допомогою спеціального зонда, пов'язаного з вимірювальним приладом на борту дослідницького судна кабелями для передачі інформації. Але досягти дна не вдалося, адже зонд могло забрати підводними течіями, а тим паче в нього є обмеження за глибиною занурення.

Поки що блакитна діра Таам Джа є найглибшою у світі. Попередній рекорд належав блакитній дірі Санша Юнле глибиною 301 метр у Південно-Китайському морі.

За словами вчених, під час вимірювань блакитної діри біля Мексики зонд виявив різні шари води всередині підводної вирви, зокрема на глибині нижче 400 метрів, де температура і солоність води нагадували умови в Карибському морі та прилеглих прибережних районах. Таким чином вчені припускають, що всередині блакитної діри ховається мережа тунелів і печер, за допомогою яких воронка пов'язана з Атлантичним океаном.

Тепер учені планують нову експедицію, щоб з'ясувати справжню глибину блакитної печери, а також виявити ймовірні тунелі. Автори дослідження вважають, що на дні блакитної діри можуть жити невідомі морські істоти, яких можна виявити і вивчити.

Як уже писав Фокус, археологи досліджували затоплений світ мезолітичної стоянки, який незабаром може зникнути.

Теги по теме
Земля вода
Источник материала
Поделиться сюжетом