Рятуватиме президента: у США показали новий "літак судного дня"
Рятуватиме президента: у США показали новий "літак судного дня"

Рятуватиме президента: у США показали новий "літак судного дня"

Американська Sierra Nevada Corporation (SNC) представила перші концептуальні зображення нового "літака судного дня". Його сконструюють на заміну повітряного командного пункту Boeing E-4B Nightwatch.

Літак буде більшим за свого попередника і отримає більше внутрішнього простору. Про це повідомляє The War Zone.

Необхідність у новому літаку виникла через те, що термін служби чинного закінчиться на початку 2030-х років. Тому ВПС США уклали контракт вартістю 13 мільярдів доларів із компанією Sierra Nevada Corp на розробку наступника літака E-4B, відомого як літак "Судного дня" через його здатність вижити в ядерній війні.

Новий літак розробили у рамках програми Survivable Airborne Operations Center (SAOC). Як базу для нього обрали Boeing 747-8. Цей широкофюзеляжний реактивний авіалайнер вже не виробляють. Тому майстрам доведеться використовувати старі літаки.

У мережу виклали зображення майбутнього судна. Він зовні дуже схожий на свого прабатька, включаючи культову біло-синю схему забарвлення. Серед головних відмінностей – двигуни General Electric GEnx, а також нове розташування антен та системи дозаправки у повітрі.

E-4B Nightwatch у повітрі/ фото US Air Force

Роботи проводитимуть у штатах Колорадо, Невада та Огайо. Їхнє завершення очікують у другій половині наступного десятиліття.

Довідка

Діючі E-4B, так звані літаки судного дня, призначені для президента, міністра оборони та інших членів вищого військового керівництва США. Їх використовуватимуть у разі початку ядерної війни, якщо наземні структури управління будуть знищені.

Передбачається, що такі літаки можуть перебувати у повітрі близько тижня за умови дозаправки. Все обладнання на борту захищене від вражаючих факторів ядерного вибуху. Кожен із літаків здатний підняти в повітря сто людей. Загалом збудували чотири Boeing E-4.

Источник материала
Поделиться сюжетом