Шахрайські схеми з криптовалютою: як вберегтися
Шахрайські схеми з криптовалютою: як вберегтися

Шахрайські схеми з криптовалютою: як вберегтися

У наш час перспективна криптовалюта являє собою чудову можливість для інвестицій і заробітку. Однак зі зростанням популярності технологій блокчейн збільшується і шахрайство з криптовалютою. Охочих заробити на малій грамотності криптоінвесторів-початківців стає дедалі більше. Наприклад, зловмисники створюють фальшиві криптобіржі і, щоб не бути ошуканим, молодому трейдеру добре було б вивчити яка біржа криптовалют для новачків найнадійніша, а не торгувати на першій-ліпшій.

У цій статті ми розглянемо, що таке скам у криптовалюті, які види обману існують, і як не потрапити на гачок до шахраїв.

Що таке скам?

Скам у криптовалюті являє собою різні шахрайські схеми, за допомогою яких зловмисники обманюють звичайних користувачів.

Основна мета шахраїв – отримати ваші гроші або особисті дані.

Які види скама існують?

Щодня з’являються нові шахрайські схеми з криптовалютою, більш витончені та продумані, направлені на те, щоб у користувача точно не виникло відчуття підступу. Однак варто знати і відрізняти основні скам-схеми, які використовують шахраї:

Піраміди

Це схема, за якої учасники вкладають кошти в «перспективні криптопроєкти», очікуючи отримати прибуток від залучення нових учасників. Нові кошти використовуються для виплати старим учасникам. Така схема триває доти, доки приплив нових інвесторів не закінчиться, після чого піраміда руйнується.

Фальшиві ICO (Initial Coin Offering)

Зловмисники створюють фальшиві криптовалютні проєкти і пропонують інвесторам купити їхні монети на певну суму, обіцяючи, що незабаром їхній курс злетить. Після збору коштів скамери зникають.

Зазвичай, такі проєкти не мають команди розробників, white paper і дорожньої карти.

Фішингові атаки

Зловмисники створюють підроблені веб-сайти бірж, гаманців або ICO проєктів, щоб отримати доступ до особистої інформації користувачів або до їхніх криптокоштів.

Як уникнути скама?

Щоб не стати жертвою шахраїв, варто пам’ятати про ці моменти:

Проведення дослідження

Ретельно вивчіть будь-яку компанію або проєкт, перш ніж вкладати в них свої кошти. Перевірте їхню репутацію, склад команди розробників, білу книгу та інше.

Обережність до обіцянок

Пам’ятайте, що реальні інвестиції вимагають часу та зусиль. Будьте обачними перед вкладенням коштів у проєкти, де обіцяно моментальне збагачення.

Використання надійних джерел інформації

Користуйтеся офіційними джерелами інформації, щоб переконатися в автентичності пропозицій та угод. Слідкуйте за тим, щоб сайт компанії, на якому ви вивчаєте інформацію, був справжнім.

Ось коротка інструкція, як відрізнити справжній веб-сайт від підробленого:

  1. Перевірте написання доменного імені. Помилки або дивні піддомени можуть вказувати на підробку;
  2. Переконайтеся, що є замок або «https://» перед доменним ім’ям, це вказує на безпечне з’єднання;
  3. Справжні сайти зазвичай мають професійний дизайн і зручну навігацію;
  4. Перевірте наявність адреси, телефону та електронної пошти. Справжні компанії надають цю інформацію;
  5. Пошукайте відгуки та оцінки від інших користувачів для перевірки надійності.

Перевірка сертифікатів і ліцензій

Перед інвестуванням у проєкти перевірте в них наявність сертифікатів і ліцензій, які підтверджують легальну діяльність і надійність компанії.

Висновок

Ми в жодному разі не хочемо відбити у вас бажання зв’язуватися з криптовалютою. Навпаки, ми закликаємо вас вивчати блокчейн та інші криптотехнології. Наша мета – донести, що є учасники ринку, які прагнуть заробити, обманюючи інших.

Будьте обережні, зберігайте свою криптовалюту тільки на надійних гаманцях і не довіряйте тим, хто обіцяє вам «золоті гори» з відсутністю ризиків.

Источник материала
Поделиться сюжетом