Служба державної безпеки Латвії затримала прокремлівського блогера
Служба державної безпеки Латвії затримала прокремлівського блогера

Служба державної безпеки Латвії затримала прокремлівського блогера

У серпні 2023-го МВС Латвії провело із цим чоловіком профілактичні бесіди, попередивши, що за публічне виправдання агресії РФ передбачена кримінальна відповідальність.

У понеділок, 29 квітня, Служба державної безпеки Латвії (VDD) повідомила про затримання блогера, який публічно виправдовував воєнну агресію Росії проти України, а також провадив діяльність, спрямовану на розпалювання національної та етнічної ворожнечі в суспільстві. Про це написав «Укрінформ».

У VDD не назвали імені затриманого. За даними порталу Delfi , затримана особа — прокремлівський блогер Дмитро Матаєв.

Як йдеться у повідомленні VDD, кримінальне провадження щодо затриманого розпочали ще 26 березня цього року. Тоді спецслужба виявила кілька опублікованих російською мовою у тіктоку відеозвернень, що містили ознаки кримінальних правопорушень. У своїх публікаціях блогер висловлював підтримку Росії та її діям проти України, а також агресивно звертався до латвійців та інших жителів Латвії, які підтримують Україну.

25 квітня VDD провела кримінально-процесуальні дії на одному об’єкті під Ригою, пов’язаному із затриманим. Правоохоронці вилучили кілька носіїв інформації, особисті записи, а також одяг та інші предмети з символікою РФ та СРСР.

Служба державної безпеки Латвії уточнила, що фігурант потрапив в її поле зору ще у 2023 році через свої агресивні коментарі у Facebook, де він висловлював підтримку Росії.

У серпні 2023-го МВС Латвії провело із цим блогером профілактичні бесіди, попередивши, що його онлайн-діяльність має ознаки правопорушень, за які передбачена кримінальна відповідальність.

Наразі підозрюваному обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Читайте також:

  • У Латвії заблокували дев'ять російських та білоруських сайтів, що поширюють пропаганду
  • ISW: Путін створює інформаційні умови для майбутньої ескалації проти країн Балтії

Фото: DELFI

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом