Telegram без пояснень причин видалив текст журналістів російського опозиційного видання про 5 офіцерів ЗС РФ
Telegram без пояснень причин видалив текст журналістів російського опозиційного видання про 5 офіцерів ЗС РФ

Telegram без пояснень причин видалив текст журналістів російського опозиційного видання про 5 офіцерів ЗС РФ

На платформі Telegram для великих текстів Telegraph без пояснень причин видалили текст журналістів російського опозиційного видання ASTRA про 5 офіцерів ЗС РФ, які безслідно зникли після табору для відмовників у Брянці на окупованій частині Луганської області.

Текст було опубліковано 30 грудня 2022 року, зазначили у виданні.

У тексті розповідалися історії 5 російських офіцерів, відправлених на війну в Україну, які написали рапорту про відмову від участі у бойових діях. Молодих людей відправили до Брянки, потім у військову комендатуру до Алчевська, а звідти обманним шляхом вивезли до підвалу у невстановленому населеному пункті. З того часу їх ніхто більше не бачив. Astra поговорила з матерями офіцерів, військовослужбовцями, які пройшли через той же табір, у матеріалі ми вперше публікували особистий щоденник того, хто вижив після тортур у таборі для відмовників.

Telegraph – безкоштовний видавничий інструмент, створений компанією Telegram.

Оригінальний текст ASTRA був опублікований за посиланням: https://telegra.ph/Oficery-12-29

Тиждень тому журналісти видання помітили, що тексту за посиланням немає. У виданні зазначили, що не видаляли свій текст у Telegraph і не знають, що саме сталося. У підтримці Telegram за тиждень так ніхто і не відповів.

З копією тексту можна ознайомитись вебархіві: https://web.archive.org/web/20231009235345/https://telegra.ph/Oficery-12-29

Експертів турбує звʼязок платформи з Росією – телеграм має не лише російського засновника та розробників, а й російських інвесторів.

Крім того, є припущення про можливість певних домовленостей між розробником і російськими спецслужбами. Про це навіть згадував російський президент Володимир Путін, зазначивши, що застосунок та влада нормально взаємодіють.

Нагадаємо, що «Телеграм» 28–29 квітня заблокував кілька важливих для України чатботів, які використовували для сповіщення про російські військові об’єкти. Навіть попри те, що саме по собі блокування тривало недовго — деякі канали були недоступні кілька годин, — цей крок можна розцінювати якщо не як прямий доказ зв’язку керівництва телеграму з російськими спецслужбами, про який давно попереджали українські активісти, то принаймні як свідчення ненадійності цієї платформи

Tweet
Источник материала
Поделиться сюжетом