Україна прагне залучати більше жінок до розмінування: про що йде мова
Україна прагне залучати більше жінок до розмінування: про що йде мова

Україна прагне залучати більше жінок до розмінування: про що йде мова

Україна прагне активніше залучати жінок до розмінуванняукраїнських територій. У реалізації навчання протимінній діяльності для українських жінок допоможе Канада.

Наразі жіноцтво у державних та недержавних операторах з розмінування складає близько 30%, однак уряд прагне  домогтися вищих показників. Про це повідомили у Міністерстві економіки Украни.

Днями перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки України Юлія Свириденко зустрілася з послом Канади у справах жінок, миру та безпеки Жаклін О’Ніл. У ході зустрічі йшлося, зокрема, про просування гендерно-трансформаційної протимінної діяльності в Україні, у чому Київ розраховує на підтримку Отави, адже українські посадовці переконані, що "активне залучення жінок до учасників протимінної діяльності в Україні сприятиме підвищенню оперативності та ефективності цього процесу".

Участь у зустрічі окрім представників Мінекономіки взяли посадовці Мінсоцполітики, МЗС, Посольства Канади в Україні, ПРООН в Україні, ЮНІСЕФ в Україні, HALO Trust в Україні.

"Гендерна рівність розглядається як невід’ємна частина політики України, яка базується на принципах інтеграції, інклюзивності та цілісності. Це стосується всіх видів діяльності, зокрема, і таких важливих напрямів як розмінування. На даний момент в Україні вже є помітні результати: середній рівень залучення жінок серед усіх державних і недержавних операторів сягає близько 30%, що відповідає порядку денному НАТО "Жінки, мир і безпека". Ми прагнемо збільшити участь жінок у діяльності операторів протимінної діяльності, тож для нас є цінною підтримка наших канадських партнерів у цьому питанні", – заявила Свириденко.

Згідно з даними Мінекономіки, на реалізацію 12 проєктів з протимінної діяльності в Україні Канада виділила близько 28,6 доларів. Більшість з цих проєктів було реалізовано у 2023 році. Ще три проєкти почали реалізувати з лютого 2024 року. Йдеться про проєкти "Гендерно-інклюзивне розмінування для сталого майбутнього в Україні", "Підтримка сталості розмінування в Україні", "Програма підтримки України Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування".

"Україна має обмежені ресурси у протимінній діяльності, ми потребуємо більше операторів з розмінування, більше техніки, навчання саперів. Уряд розглядає питання державного фінансування приватних операторів, що дозволить збільшити кількість таких компаній на ринку України, а також зацікавити міжнародні компанії активно приєднуватися до процесу розмінування українських земель", – підкреслила очільниця Мінекономіки.

Перша віце-прем'єрка наголосила, що для уряду залишається пріоритетом забезпечення умов для професійної реалізації у протимінній діяльності жінкам, ветеранам, особам з інвалідністю та українцям, що постраждали від вибухонебезпечних предметів. Це сприятиме також їхній соціальній інтеграції.

Тож урядовці, за словами Свириденко,  сподіваються, що канадські партнери приєднаються до створення відповідних програм з навчання у ПМД, зокрема, для жінок.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в  Україні розробили машину для розмінування MV-4. Вона вже пройшла випробування на полігоні.

MV-4 тестувалася на трьох типах ґрунтів (пісок, гравій, чорнозем), ділянках із густою рослинністю, а також випробування на живучість – серію підривів близько 600 грамів в тротиловому еквіваленті.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом