Українці переходять на безготівкові операції на рівні з Західною Європою: до чого це призведе
Українці переходять на безготівкові операції на рівні з Західною Європою: до чого це призведе

Українці переходять на безготівкові операції на рівні з Західною Європою: до чого це призведе

Українці активно користуються безготівковими операціями, виконуючи в середньому 90 транзакцій з платіжними картками та 41 кредитний переказ протягом півроку. Ця тенденція виходить за рамки країн Європи, переважаючи такі країни, як Франція та Німеччина. Така тенденція може сприяти підвищенню фінансової прозорості та створенню нових фінансових сервісів.

Про це повідомив Національний банк України (НБУ). "Якщо порівняти ці показники з аналогічними показниками європейських країн, можна стверджувати, що безготівкові розрахунки в Україні доволі розвинуті", – йдеться у повідомленні.

За даними НБУ, українці протягом другого півріччя 2023 року здійснили понад 5 млрд безготівкових операцій. З них третина (1,7 млрд) – здійснювалася без використання платіжних карток. У той же час, значна частина коштів перераховувалася саме через кредитні перекази (57%), порівняно з 43%, які стосувалися безготівкових операцій з використанням платіжних карток.

Згідно з висновками НБУ, така активність у безготівкових операціях свідчить про значний прогрес українського населення у використанні фінансових технологій, а також про загальне підвищення рівня фінансової грамотності. Крім того, за словами представників Національного банку, впровадження миттєвих кредитних переказів може стати новим кроком вперед у розвитку фінансових технологій в Україні.

Введення цього інструменту може сприяти зниженню витрат надавачів платіжних послуг і вартості платежів для користувачів, що відкриє нові можливості для створення інноваційних фінансових сервісів. "Наразі ми розробили формулу, яка сприятиме успішному впровадженню миттєвих платежів, основу якої становить забезпечення миттєвого виконання платіжних операцій (від 2 до 10 секунд)", – зазначив Поддєрьогін.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, Національний банк України знизив облікову ставку з 14,5% до 13,5% – вже вшосте з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Регулятор розраховує, що таке послаблення монетарної політики не призведе до відчутного зниження ставок за депозитами, відсотки можуть впасти, але гривневі вклади залишаться вигідними для населення. 

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber . Чи не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом