Відремонтувати греблю Карлівського водосховища неможливо через близькість фронту - ОВА
Відремонтувати греблю Карлівського водосховища неможливо через близькість фронту - ОВА

Відремонтувати греблю Карлівського водосховища неможливо через близькість фронту - ОВА

Відремонтувати зараз пошкоджену ворожими обстрілами греблю Карлівського водосховища на Донеччині неможливо через близькість фронту, тому воду для населення підведуть із двох інших водосховищ.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила заступниця директора департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОВА Лариса Гусєва.

"Вона (гребля - ред.) підлягає ремонту. Але там 800 метрів - і фронт, зона вже навіть не артилерійської, а стрілецької зброї. Там просто нам перелив розбили. Ми б його полагодили, якби не відстань - це просто в зоні прямої видимості (ворога - ред.). Тому поки що ми не можемо її полагодити, і як тільки фронт відсунеться, тоді відремонтуємо", - пояснила Гусєва.

Щодо того, як вирішується питання водопостачання населення в Мирнограді та Покровському районі, вона зазначила, що в області впродовж найближчих місяців буде реалізовано проєкт із підведення в ці населені пункти води з інших водосховищ.

"Ми будемо реалізовувати нові проєкти. Ми там знайшли зараз Синявське і Миролюбівське водосховища... Підведемо труби, купимо насоси, знадобиться нам три-чотири місяці, щоб підвести воду з додаткових водосховищ", - пояснила Гусєва.

Вона додала, що поки буде реалізовуватися цей проєкт, жителі районів, які забезпечувалися водою з Карлівського водосховища, користуватимуться очищеною шахтною водою і водою зі свердловин, також буде організовано додаткове підвезення питної води.

"Поки що люди користуються свердловинами. У нас міста активно бурять свердловини, щоб біля кожної багатоповерхівки вона була. А також користуються тією шахтною водою, де ми поставили в минулому році очисну установку. Ця установка, щоправда, останній тиждень не працювала, але, слава Богу, ми полагодили. І сьогодні почнуть запуск цієї води по черзі в Покровськ і в Мирноград. Тобто три дні подаватимуть на Покровськ, потім перерва на три дні - для подачі в Мирноград тощо", - розповіла Гусєва.

Вона уточнила, що вода зі свердловин, так само, як і шахтна, - це технічна вода, не питна, але, проте, люди можуть використовувати її в побуті і набирати її прямо під будинком.

Питну воду населенню безоплатно, як і раніше, розвозитимуть за узгодженим графіком.

Крім того, за словами чиновниці, благодійники надали області великі ємності для питної води, які встановлять в аптеках і магазинах стаціонарно, щоб будь-який мешканець зміг набрати для себе питної води також безоплатно. Наразі якраз збирається інформація по населених пунктах, скільки потрібно таких ємностей і в яких точках їх потрібно встановити.

Як повідомлялося, унаслідок ворожих обстрілів 1 квітня на Донеччині було знеструмлено Карлівську фільтрувальну станцію, а 12 квітня — зруйновано греблю Карлівського водосховища. Це призвело до неконтрольованого скидання води з Карлівського водосховища до річки Вовчої з підтопленням території нижче за течією. Тому Покровський район, в якому мешкає 70 тис. населення, та Мирноград, де проживає 30 тис. людей, залишилися без водопостачання.

Фото: flot2017.com

Теги по теме
Ремонт
Источник материала
Поделиться сюжетом