"Війна в Україні дала поштовх": Шарль Мішель висловився про розширення ЄС та закликав до реформ
"Війна в Україні дала поштовх": Шарль Мішель висловився про розширення ЄС та закликав до реформ

"Війна в Україні дала поштовх": Шарль Мішель висловився про розширення ЄС та закликав до реформ

Повномасштабна війна Росії проти України дала сигнал для Європейського Союзу надати членство більшій кількості держав. Блоку варто до 2030 року ухвалити реформи, необхідні для нового розширення. Перемогою стане посилення міжнародного впливу ЄС.

Про це сказав глава Європейської Ради Шарль Мішель перед 20-ю річницею великого розширення ЄС, коли до блоку приєдналися одразу 10 членів, передає Reuters. Тоді членами Євросоюзу стали країни колишнього СРСР, а також Мальта та Кіпр.

"Це був заклик історії об'єднати європейські країни. Через 20 років ми стикаємося з подібним викликом, тому що існує геополітичний хаос, у тому числі через війну Росії проти України. Протистояння цьому хаосу є геополітичною стратегією для того, щоб знову об'єднатися", – наголосив Мішель.

Він нагадав, що зараз, окрім України, претендентами на вступ до ЄС є Грузія, Молдова та шість балканських держав – Сербія, Чорногорія, Македонія, Боснія та Герцеговина, Косово та Албанія.

Найбільшим потенційним членом ЄС із приблизно 40-мільйонним населенням та великим сільськогосподарським сектором є Україна, наголосив Шарль Мішель.

"Через війну, розпочату Росією проти України, з'явився новий імпульс, пожвавлення стратегії розширення. Це складний виклик. Але яка альтернатива? Альтернативою була б жахлива, безвідповідальна помилка з боку ЄС", – наголосив європейський політик.

Як повідомляв OBOZ.UA, посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова вважає, що наша країна готова до переговорів щодо вступу до блоку. Вона наголосила, що Україна "перебуває на правильному шляху".

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом