Астероїд Ryugu зберігає секрети минулого і майбутнього нашої Сонячної системи
Астероїд Ryugu зберігає секрети минулого і майбутнього нашої Сонячної системи

Астероїд Ryugu зберігає секрети минулого і майбутнього нашої Сонячної системи

«Ознаки космічного вивітрювання, які ми безпосередньо виявили, дозволять нам краще зрозуміти деякі явища, що відбуваються в Сонячній системі».

Зразки, зібрані з астероїда Рюгу, здається, приховують таємниці минулого Сонячної системи, бомбардування, яке зараз зазнають астероїди, коли вони дрейфують між планетами, і, можливо, навіть креслення для майбутніх місій з видобутку астероїдів.

Коли астероїди досліджують міжпланетний простір, вони піддаються впливу частинок високої енергії, викинутих із Сонця у вигляді сонячного вітру, а також малих тіл, які називаються мікрометеороїдами. Ці міжпланетні чинники навколишнього середовища можуть спричинити «космічне вивітрювання», але їх важко побачити на відстані. Фактично, метеорити, які відриваються від астероїдів, зазнають інтенсивного нагрівання, коли вони проходять через атмосферу Землі, щоб досягти поверхні нашої планети, що також означає, що такі зміни не помітні у зразках астероїдів, які потрапляють сюди. 

Однак вплив міжпланетного простору очевидний у зразках, зібраних безпосередньо з астероїдів. І це те, чим людство займається останнім часом, наприклад, з місією NASA OSIRIS-REx і, звичайно, японським космічним кораблем Hayabusa2. Зразки, використані командою під керівництвом Юкі Кімури з університету Хоккайдо, пов’язані з останнім.

Місія Hayabusa2 зустрілася з Ryugu через три з половиною роки після запуску в червні 2014 року. Haybusa2 провів рік з астероїдом, діаметр якого становить близько 3000 футів (900 метрів), перш ніж зануритися та взяти зразок з його поверхні. Червень 2018. Цей зразок Ryugu повернувся на Землю 6 грудня 2020 року, коли Haybusa2 вирушив досліджувати інші астероїди.

«Ознаки космічного вивітрювання, які ми безпосередньо виявили, дозволять нам краще зрозуміти деякі явища, що відбуваються в Сонячній системі», — пояснив Кімура.

Планування космічних місій з Рюгу

Одним з інтригуючих результатів, який Кімура та його колеги виявили у зразках Рюгу Hayabusa2, була наявність дрібних мінеральних зерен, які називаються фрамбоїдами. Ці фрамбоїди складалися з оксиду заліза, але, здається, повністю втратили свої звичайні магнітні властивості. Команда припускає, що це сталося в результаті бомбардування Рюгу мікрометеороїдами шириною не більше 0,002 сантиметра.

Источник материала
Поделиться сюжетом