Через черги в ТЦК не всі встигнуть вчасно оновити дані: юрист порадив, що треба зробити
Через черги в ТЦК не всі встигнуть вчасно оновити дані: юрист порадив, що треба зробити

Через черги в ТЦК не всі встигнуть вчасно оновити дані: юрист порадив, що треба зробити

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на облік щонайменше 93 чоловіків на годину, і зрозуміло, що Центри не будуть встигати. Доктор юридичних наук з 15-річним досвідом роботи в прокуратурі Роман Мудрий вважає, що Центри будуть встигати, якщо їм допоможе держава.

"Не потрібні якісь додаткові зміни у законодавстві. Це можуть зробити самі ТЦК, можливо, за підтримки Міноборони або Мінцифри", – розповів юрист OBOZ.UA.

"Є багато людей, які були в ТЦК протягом останнього року або кількох місяців. І усі дані про них вже є. Тобто працівникам ТЦК достатньо лише зателефонувати та запитати – чи є якісь зміни? Якщо людина каже "ні"  то для чого їй стояти в чергах?" – запропонував Мудрий.

Фахівець також додав, що можна зробити більше доступних варіантів для оновлення даних: наприклад, багатоканальна "гаряча лінія", можливість надсилання на електронну пошту всіх необхідних даних або створення електронних кабінетів.

За словами Мудрого репресивні методи впливу в новому законі прописані для людей, які будь-яким чином ухилялись від ТЦК. Але таких українців небагато, до того ж "штрафи ніяк не заставлять їх туди з’явитися". Тобто змінювати треба не законодавство, а саме роботу ТЦК.

Юрист зазначає, що наразі вже є проблема з чергами у ЦНАПах та ТЦК, де військовозобов’язані намагаються оновити дані. 

"Але ті, хто не встигне оновити і не буде внесений до бази "Оберіг", можуть бути піддані адміністративному покаранню у вигляді штрафу та подальших обмежень. Тобто будуть тими, кого в медіа називають – ухилянт", – зауважив Мудрий. 

Щоб цього не сталось, фахівець і пропонує ТЦК змінити процедуру внесення даних.

Як повідомляв OBOZ.UA, українці, які отримали повістки для звірки облікових даних, можуть звернутися з ними не тільки до ТЦК. Прийти з такою повісткою можна й до рекрутингових центрів, де триває набір до лав Сил оборони України.

Також ми писали про те, що військовозобов'язаним українцям, які не повідомлять до ТЦК та СП про зміну місця проживання, може загрожувати адміністративна відповідальність і штрафні санкції. Йдеться про суму в розмірі близько 25 тисяч гривень.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом