Червоний Хрест закликає повністю заборонити «розумні» системи озброєнь
Червоний Хрест закликає повністю заборонити «розумні» системи озброєнь

Червоний Хрест закликає повністю заборонити «розумні» системи озброєнь

МКЧХ закликає заборонити повністю "автономні системи озброєння", які без людського контролю обирають цілі та вражають їх.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила президентка Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір'яна Сполярич-Еггер під час міжнародної конференції у Відні на тему "Людство на роздоріжжі: Автономні системи озброєнь і виклики регулювання".

"Що стосується МКЧХ, то нам потрібні рамки, які містять чіткі заборони. Заборону автономних систем озброєння, які націлені на людей, і заборону автономних систем озброєння, які є непередбачуваними – автономну зброю, яка автоматично і незалежно від людського контролю обирає цілі, визначає момент і об'єкт атаки", - сказала вона.

За словами Сполярич-Еггер, автономні системи озброєння "сьогодні не діють у просторі беззаконня", адже є Женевські конвенції, які ратифіковані усіма державами. Водночас, вона вказала, що міжнародне гуманітарне право (МГП) не є статичним і постійно розвивається, реагуючи на розвиток нових технологій та способів ведення війни.

Президентка МКЧХ також вказала на проблемне питання "втрати контролю над застосуванням насильства", яке виникає з розвитком повністю автономних систем озброєння.

"Ми більше не можемо забезпечити дотримання МГП, якщо немає людського контролю над застосуванням цієї зброї. І не забувайте, що автономні системи озброєнь можуть обирати ціль і силу удару без втручання людини. І що більш важливо, в правовому контексті ми втрачаємо підзвітність і відповідальність за застосування сили", - заявила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 29-30 квітня у Відні проходить перша міжнародна конференція з автономних систем озброєнь, участь у якій беруть понад 900 гостей, серед яких представники 142 країн, міжнародних організацій, промисловості, бізнесу та громадянського суспільства.

Источник материала
Поделиться сюжетом