Данія впроваджує обов’язкову військову службу для жінок
Данія впроваджує обов’язкову військову службу для жінок

Данія впроваджує обов’язкову військову службу для жінок

З 1 січня 2027 року в Данії запроваджується обов’язкова військова служба для жінок, а також збільшується кількість призовників. Про це повідомляє Danmarks Radio з посиланням на міністра оборони Троелса Лунд Поульсена.

Проти призову жінок виступили партії Ліберальний альянс і Данські демократи. Ліберальний альянс пропонує змінити призов на військову службу як для чоловіків, так і для жінок, тоді як демократи вважають, що призов не повинен стосуватися жінок.

Проте партії SF, De Konservative, De Radikale і Dansk Folkeparti висловилися за призов жінок на військову службу на рівні з чоловіками.

Наразі обов’язкову військову службу в Данії проходять лише чоловіки, а жінки мають право служити. У минулому році жінки складали чверть від загальної кількості призовників, яка становила 4700 осіб.

Угода про введення обов’язкової служби для жінок та збільшення кількості призовників набуде чинності після наступних загальних виборів, запланованих на 1 січня 2027 року.

Крім того, всі партії погодилися зі збільшенням щорічної кількості призовників до 7500 осіб та продовженням терміну військової служби з чотирьох до 11 місяців. Передбачається, що п’ять місяців триватиме базова підготовка, а наступні шість місяців строковики проходитимуть оперативну службу.

Источник материала
Поделиться сюжетом