Доступність і стан укриттів семи міст оцінила моніторингова група «Озон»
Доступність і стан укриттів семи міст оцінила моніторингова група «Озон»

Доступність і стан укриттів семи міст оцінила моніторингова група «Озон»

Залежно від міста, 11—34 % укриттів не вийшло знайти за мапою. Показники відкритих укриттів найгірші у Львові та Миколаєві. У Луцьку, Шостці та Миколаєві не зафіксували доступних укриттів — відсутній пандус або пологий спуск.

Моніторингова група «Озон» Центру громадянських свобод презентувала звіт з другої Національної кампанії моніторингу доступності та базової якості захисних споруд цивільного захисту 30 квітня в Києві, пише сайт ЦГС.

Кампанію провели з вересня по грудень 2023 року понад сто волонтерів у містах Київ, Луцьк, Львів, Черкаси, Миколаїв, Одеса, Шостка. У звіті йдеться, що майже пів тисячі укриттів оцінили за критеріями доступності (чи легко знайти укриття, чи воно відкрите), базової якості та загального стану всередині.

Найвищий середній бал загального стану укриттів у Черкас — 4 бали. Одеса та Луцьк отримали 3,9 та 3,6 відповідно (стан вище середнього). Київ отримав 2,7 бала (водночас тут перевірили найбільше укриттів — 120). Шостка та Львів отримали 2,2 та 2,1 бала відповідно. Миколаїв не отримав оцінки, бо лише 2 укриття були відчинені.

У Шостці 88 % укриттів знайдено і 77 % відкрито, відповідно в Одесі — 83 % і 77 %, Луцьку — 85 % і 60 % відкрито, у Києві — 68 % і 53 %, у Черкасах — 66 % і 44%, у Львові — 66 % і 25 %. У Миколаєві були відчинені 2 укриття — 7 % з тих, які моніторилися. Загалом представникам «Озон» вдалося знайти не більше 89 % укриттів за адресами з на мапі укриттів. Для покращення ситуації у звіті рекомендували видалити з мапи укриттів відсутні або не придатні як укриття об’єкти.

У висновках йдеться, що рекомендації другої Націнальної кампанії «фактично не змінилися, тільки поглибилися» щодо описаних у першому звіті. Зокрема, «Озон» вдруге радить допрацювати Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», аби окремо оцінювати умови та доступність укриття, складати відповідний акт і зобов’язати дотримуватися вимог.

У звіті також рекомендували розпочати спільну роботу місцевої влади, балансоутримувачів й експертних громадських організацій щодо доступності укриттів для маломобільних груп населення, покращити маркування укриттів, вимоги до них і створити систему відповідальності за їх недотримання.

Після презентації звіту в публічній дискусії «Як зробити укриття доступними?» спікери обговорили, яка ситуація в країні з укриттями, чи є тенденція до їх покращення, що треба робити владі та самим громадянам, щоб не повторилася Деснянська трагедія, коли через недоступність укриття в Києві загинули люди. 

Протягом 2023 року привели до належного стану (ремонт, капітальний ремонт, будівництво укриттів) 6828 об’єктів захисних споруд, на які витратили загалом понад 9 млрд грн з різних джерел, розповів начальник Управління з питань координації діяльності з утримання фонду захисних споруд цивільного захисту Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Санджара. Також створили єдиний портал «Залізне укриття», який об’єднує у себе всю загальну кількість захисних споруд, які є в Україні, а також координаційний штаб і чат-бот, додав він.

«За останніми перевірками, з понад 6800 споруд цивільного захисту 11 % визнано непридатними. Інформацію передали Кабінету міністрів України для ухвалення відповідних рішень. Також ми внесемо зміни до Кодексу цивільного захисту. На даному етапі Кабміну дали три місяці для підготовки всіх законних актів», — сказав Сергій Ободовський, начальник відділу Департаменту організації заходів цивільного захисту апарату ДСНС.

З початком повномасштабного вторгнення «Озон» започаткував Національну кампанію моніторингу укриттів, аби виявити системні проблеми та допомогти відповідальним органам забезпечити цивільний захист усім громадянам.

У 2022 році «Озон» моніторив укриття Києва, Львова, Одеси, Роздільної, Черкас, Миколаєва, Сум і Запоріжжя.

До моніторингу можуть долучитися всі повнолітні громадяни України. Для цього пропонують заповнювати форму та чекати відповіді від організаторів.

Фото, інфографіки Центру громадянських свобод

Читайте також
Юлія Соловйова, «Юрштаб»: «Не можемо власноруч збивати ракети, але маємо змогу допомагати людям, не виходячи з укриття»
У Києві презентують доступне укриття для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення
«Діти вели батьків за руку по укриттю й казали, що тут не страшно, що вони вже тут гралися»
Волонтери групи громадського спостереження «Озон» промоніторили стан укриттів у столиці та інших містах України
«КримSOS» допоміг спільнотам облаштувати 14 укриттів
З 62 укриттів, перевірених групою громадського моніторингу «Озон», 20 — не існує
«КримSOS» та Посольство Канади запускають проєкт допомоги спільнотам з облаштування укриттів
«Озон» розпочав моніторингову кампанію укриттів по всій Україні
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
Киев Одесса Львов Николаев Черкассы Луцк
Источник материала
Поделиться сюжетом