Фонд держмайна спробує продати найбільше підприємство спиртової промисловості України
Фонд держмайна спробує продати найбільше підприємство спиртової промисловості України

Фонд держмайна спробує продати найбільше підприємство спиртової промисловості України

Фонд державного майна виставив на онлайн-аукціон з приватизації Лохвицький спиртовий комбінат.

LIGA.net зазначила, що це найбільше підприємство спиртової промисловості в Україні.

Довідка

Лохвицький спиртовий комбінат ввели в експлуатацію у 1930-х. За СРСР він входив у число найбільших промислових підприємств Лохвиці, на балансі були об'єкти соціальної інфраструктури та будинки.

У березні 1995 р. Верховна Рада внесла комбінат у перелік підприємств, приватизація яких заборонена у зв'язку з їхнім державним значенням.

У січні 2000-го Кабмін дозволив заводу виробництво компонентів для моторного палива, а у липні того ж року була затверджена державна програма "Етанол", що передбачала розширення використання етилового спирту як енергоносія. Разом з іншими державними спиртзаводами комбінат був зарахований до переліку виконавців цієї програми.

Через кілька років підприємство збанкрутіло і нині є одним з найбільших боржників із зарплати серед підприємств Полтавської області.

До ФДМУ комбінат передали у травні 2021 року.

Перша спроба приватизувати Лохвицький спирткомбінат була у березні, але аукціон скасували через відсутність учасників.

Основним видом діяльності підприємства є дистиляція, ректифікація та змішування спиртних напоїв. Потужності підприємства дозволяють виробляти 6 тис. декалітрів ректифікату на добу, але з 2009 р. воно не працює.

На 31 березня цього року прострочена кредиторська заборгованість цього держпідприємства складала 55,68 млн грн. Середньооблікова чисельність працівників — три особи.

До складу лота входить 139 об’єктів нерухомості та споруд загальною площею 28,61 тис. кв.м. Загальна площа земельних ділянок — 19,72 га (п'ять земельних ділянок на праві постійного користування).

Також у підприємства є 21 одиниця транспорту і спецтехніки, зокрема вантажні автомобілі, трактори, причеп та тепловоз.

Зазначимо, що на балансі комбінату є кілька об’єктів, що не підлягають приватизації.

Покупець спирткомбінату зобов’язаний протягом пів року від дати переходу права власності не допустити звільнення працівників і погасити заборгованість підприємства із зарплати та перед бюджетом.

Торги відбудуться у системі «Prozorro.Продажі» 23 травня, стартова ціна лоту — 11,22 млн грн.

Теги по теме
Экономика
Источник материала
Поделиться сюжетом