Люди знівечили Землю зсередини: глибокі надра планети змінилися назавжди
Люди знівечили Землю зсередини: глибокі надра планети змінилися назавжди

Люди знівечили Землю зсередини: глибокі надра планети змінилися назавжди

Видобуток корисних копалин прискорив рух води в надрах, а наслідки такого втручання поки невідомі.

Зміни внаслідок людської діяльності торкнулися не тільки поверхні та клімату Землі. Нові дослідження показують, що людство змінило глибокі надра — зону, яка розташовується на глибині від сотень метрів до кількох кілометрів, пише IFLScience.

Команда дослідників зосередилася на аналізі видобутку викопного палива, такого як нафта і газ, яке під землею замінюють розчином із солоною водою. Це робиться для підтримки тиску в резервуарі. Найчастіше такі резервуари вже містять воду, ту яка мільйони років залишалася недоторканою. Додавання туди води змінює склад рідини, а також те, як вона потім рухається в надрах планети.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Також існує метод, який називається гідророзрив пласта. Цей метод видобутку нафти та газу застосовується для видобутку не з пластів, а з глибоких гірських порід. Людське втручання в цілісність гірських порід уже призвело до землетрусів у сейсмічно неактивних регіонах, а також до забруднення водою та бактеріями різних підземних середовищ.

Зібрані дані показали, що рух рідин у надрах відбувається швидше через втручання людини. Наразі вчені не можуть точно сказати, якими будуть наслідки таких змін.

"Ми порівняли видобуток газу і нафти з природною фоновою циркуляцією води, і показали, як люди змінили циркуляцію рідин у надрах", — каже старший автор дослідження Дженніфер Макінтош з Університету штату Каліфорнія.

"Глибокі надра перебувають поза увагою більшості людей, і ми подумали, що важливо надати певний контекст таким діям, особливо коли йдеться про навколишнє середовище", — зазначає провідний автор дослідження професор Грант Фергюсон.

Ба більше, останнім часом людство будує все більше планів, які можуть ще більше змінити надра планети. Наприклад, один із методів зберігання вуглецю передбачає захоронення вуглекислого газу з атмосфери глибоко під землею.

Також видобуток літію для батарей вимагає закачування великої кількості води в надра. Використання геотермальної енергії, як безвуглецеве джерело електроенергії, також може вплинути на надра.

"Нам необхідно використовувати глибокі надра як частину вирішення кліматичної кризи. Але нам також потрібно знати більше про воду, каміння і життя глибоко під нашими ногами", — підсумувала Макінтош.

Нагадаємо, люди висушують надра Землі швидше, ніж планета може витримати. Дослідники виявили, що світ витрачає занадто багато ґрунтових вод і згодом це може призвести до глобальної кризи.

Теги по теме
Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом