Нові відкриття вказують на те, що на стародавньому Марсі було середовище, схоже на земне
Нові відкриття вказують на те, що на стародавньому Марсі було середовище, схоже на земне

Нові відкриття вказують на те, що на стародавньому Марсі було середовище, схоже на земне

Дослідницька група за допомогою приладу ChemCam на борту марсохода NASA Curiosity виявила більшу, ніж зазвичай, кількість марганцю в каменях дна озера в кратері Гейл на Марсі, що вказує на те, що відкладення утворилися в річці, дельті або поблизу берегової лінії стародавнього озера. . Результати були опубліковані в Journal of Geophysical Research: Planets.

«Оксиду марганцю важко утворитися на поверхні Марса, тому ми не очікували знайти його в таких високих концентраціях у берегових відкладеннях», — сказав Патрік Гасда, керівник групи космічної науки та застосування Національної лабораторії Лос-Аламоса. автор на дослідження.

«На Землі такі типи відкладень відбуваються постійно через високий вміст кисню в нашій атмосфері, що виробляється фотосинтетичним життям, і від мікробів, які допомагають каталізувати реакції окислення марганцю.

«На Марсі ми не маємо доказів існування життя, і механізм виробництва кисню в стародавній атмосфері Марса неясний, тому те, як тут утворився та сконцентрувався оксид марганцю, справді дивує. Ці знахідки вказують на більші процеси, що відбуваються в марсіанській планеті. атмосфери або поверхневих вод і показує, що потрібно зробити більше, щоб зрозуміти окислення на Марсі», – додав Гасда.

ChemCam, який був розроблений у Лос-Аламосі та CNES (Французьке космічне агентство), використовує лазер для формування плазми на поверхні каменю та збирає це світло, щоб кількісно визначити елементний склад гірських порід.

Осадові породи, досліджені марсоходом, являють собою суміш піску, мулу та мулу. Піщані породи більш пористі, і ґрунтові води можуть легше проходити крізь піски порівняно з мулом, який утворює більшість каменів дна озера в кратері Гейл.

Дослідницька група досліджувала, як марганець міг бути збагачений у цих пісках, наприклад, шляхом просочування ґрунтових вод через піски на березі озера або в гирлі дельти, і який окислювач міг бути відповідальним за випадання марганцю в опад породи.

На Землі марганець збагачується завдяки кисню в атмосфері, і цей процес часто прискорюється присутністю мікробів. Мікроби на Землі можуть використовувати багато ступенів окислення марганцю як енергію для метаболізму; якби життя було присутнє на стародавньому Марсі, підвищена кількість марганцю в цих породах уздовж берега озера була б корисним джерелом енергії для життя.

«Навколишнє середовище озера Гейл, як видно з цих стародавніх порід, дає нам вікно в придатне для життя середовище, яке виглядає напрочуд схожим на місця на Землі сьогодні», — сказала Ніна Ланца, головний дослідник інструменту ChemCam. «Марганцеві мінерали поширені в мілководних, кисневих водах, знайдених на берегах озер на Землі, і дивовижно знайти такі впізнавані риси на стародавньому Марсі».

Источник материала
Поделиться сюжетом