Перехідна рада Гаїті обрала нового президента та передала йому повноваження
Перехідна рада Гаїті обрала нового президента та передала йому повноваження

Перехідна рада Гаїті обрала нового президента та передала йому повноваження

У світлі обрання “перехідної ради” у Гаїті, Прем’єр-міністр країни, Аріель Генрі, який знаходиться у Сполучених Штатах, подав у відставку. Ця “перехідна рада” є новим тимчасовим урядом, який провів таємну церемонію присяги в Національному палаці в Порт-о-Пренсі, під час якої обрали нового президента та передали йому керівництво країною.

Ця таємна церемонія була організована з урахуванням великих ризиків, оскільки в країні триває “повстання” бандитів протягом двох місяців, а лідери цих банд також виражають бажання увійти до нового уряду. Бандитські групи ще не висловили свою позицію щодо обрання “перехідної ради”. Тим часом новообраний президент, колишній лідер сенату Едгард Леблан, визнав, що він “лише тимчасовий виконувач рішень ради”.

Рішення провести цю таємну церемонію отримало підтримку від США та країн Карибської спільноти, які передали повноваження “перехідній раді”.

Наразі “перехідний орган” складається з семи членів тимчасового уряду з правом голосу та двох спостерігачів без права голосу. Леблана обрали лише чотирма голосами (включаючи його власний). Крім того, Рада призначила колишнього міністра молоді та спорту Фріца Белізера тимчасовим прем’єр-міністром країни.

Рада отримала завдання призначити президента, кабінет міністрів та нову тимчасову виборчу раду, оскільки згідно з конституцією Гаїті, країна повинна обрати нового президента до лютого 2026 року. Проте, перехідна рада передала це право обраному президенту.

Едгард Леблан оголосив, що він буде формувати уряд країни як “тимчасовий виконавець планів ради” – за їхнім поданням та при підтримці відповідних кандидатур.

Леблан також пообіцяв проводити боротьбу з наркомафією та бандитизмом і забезпечити “вільні та справедливі вибори, які заслуговують на довіру”.

Початок “повстання” бандитів на Гаїті відбувся через їх вимоги щодо відставки прем’єра Аріеля Генрі, який офіційно виконував обов’язки президента після вбивства глави держави. Генрі згодився на головну умову “повстанців”, залишивши посаду, проте оголосив про формування тимчасового уряду.

Незважаючи на це, “повстання” не припинилося, а Генрі не зміг повернутися на Гаїті. Група країн Карибського басейну оголосила про створення тимчасової президентської ради, в той час як бандити висловили бажання брати участь у владі та займати посади.

Один із лідерів “повстання” – колишній поліцейський Джиммі “Барбекю” Шерізьє. Його бандитська група, відома як Viv Ansanm (що перекладається як “Жити разом”), була створена з об’єднання дев’яти найбільших банд столиці Гаїті, Порт-о-Пренса. На сьогоднішній день цей альянс контролює близько 80% території столиці.

Перед вбивством президента Гаїті Жовенеля Моїза у липні 2021 року поліція країни ніколи не звертала уваги на осіб, пов’язаних з Джиммі “Барбекю”, що призвело до швидкого наростання впливу його банди в середовищі ключових учасників наркоторгівлі.

Теги по теме
Президент
Источник материала
Поделиться сюжетом