Про що серіал "Оленя" і чому одна з найгучніших новинок стала тригером для глядачів Netflix
Про що серіал "Оленя" і чому одна з найгучніших новинок стала тригером для глядачів Netflix

Про що серіал "Оленя" і чому одна з найгучніших новинок стала тригером для глядачів Netflix

Новий міні-серіал від Netflix під назвою "Оленя" (Baby Reindeer) захопив мережу. Чорна комедія з елементами трилера заснована на однойменному автобіографічному моношоу Річарда Гедда, який виконав головну роль.

Історія розповідає про реальний життєвий досвід актора, який зазнав переслідування та сексуального насильства у 20-річному віці. Серіал досліджує теми амбіцій і слави, травми, одержимості, психічних захворювань та сорому. Що вражає в "Оленяті", так це те, що сюжет розвивається протягом усього семи епізодів. Шоу буквально захоплює ваш інтерес і не відпускає його, поки не дійде фіналу, пише Collider. Обережно: після перегляду ви можете відчувати фізичне та розумове виснаження. 

Про що йдеться в "Оленяті"

Історія "Оленяти" починається в 2015 році, коли бармен на ім’я Донні пригощає чашкою чаю випадкову клієнтку на ім'я Марта. Після цього акту доброти жінка захоплюється новим знайомим. Марта щодня приходить до пабу, кажучи, що вона юрист і забігла на мить, однак годинами балакає з Донні.

Оскільки прихильність Марти до чоловіка зростає, він усвідомлює, що вона не просто закохана в нього, а одержима ним. Істинні мотиви Донні розуміє, коли він йде виступати з комедійним шоу, і раптово у залі з’являється Марта.

Переслідування жінки переходить від електронних листів та повідомлень у Facebook до фізичного переслідування Донні і його родини. Ми також дізнаємося більше про минуле головного героя та травму, яку він пережив, що дає нам пояснення того, як він опинився на роботі в барі та жив у будинку матері своєї колишньої дівчини. 

Критика та відгуки

Деякі сцени можуть стати тригером для глядачів. Серіал досліджує почуття, які виникають під час та після насильства. Це чесний і ретельний погляд на складні емоції, які переживає жертва, а також на складні стосунки, які вона чи він може мати зі своїм кривдником.

Хоча це складна історія, вона водночас чудово розказана та важлива. Відвертий і особистий характер історії стає вікном у життя та досвід людини, які ми нечасто можна побачити в кіно та на телебаченні. "Оленя" заслуговує як на те, щоб бути в центрі уваги, так і на похвалу, яку він отримує. Немає нічого схожого на цей серіал, і унікальна історія робить його життєво важливим для телевізійного ландшафту.

На сайті IMDb шоу отримало рейтинг 8,1 з 10, а на сервісі Rotten Tomatoes глядачі оцінили "Оленя" у 83%. Своїми враження від серіалу поділився навіть "майстер жахів" Стівен Кінг. На своїй сторінці у X (Twitter) письменник написав: "ОЛЕНЯ: Ср*нь господня", наголосивши на гострому сюжеті драми.

Цікаво, що у між новим серіалом Netflix та роботами Стівена Кінга можна провести паралель. Зокрема з його романом "Мізері", у якому порушено тему навіженого фанатизму. В центрі історії письменник Пол Шелдон – автор популярних романів про героїню Мізері Честейн. 

Однак він вважає свої твори низькопробними. Після вечора у барі Шелдон напивається та потрапляє в аварію. Його рятує Енні Вілкс, місцева колишня медсестра, фанатка романів про Мізері. Пол розуміє, що жінка психічно хвора: в неї трапляється то кататонія, то раптові напади люті, а також вона по-дитячому лається. Коли вона дізнається про смерть Мізері в останньому романі, то замикає Пола самого в будинку без їжі, води та знеболювальних.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, як одне з найкращих детективних шоу XX століття з'явилося на Netflix: про що "Життя на Марсі", яке рекомендують до перегляду всі критики.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом