Рафаель Гроссі готується до поїздки в Іран
Рафаель Гроссі готується до поїздки в Іран

Рафаель Гроссі готується до поїздки в Іран

Хоча темпи збагачення урану в Ірані дещо сповільнилися з кінця минулого року, Іран все ще збагачує його з підвищеною швидкістю.

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі планує відвідати Іран 6-8 травня, де запланована його участь у міжнародній ядерній конференції. Про це у вівторок, 30 квітня, пише  з посиланням на іранське інформаційне агентство Mehr.

 

 

Вказується, що у Гроссі запланована низка офіційних зустрічей.

 

“Гроссі зустрінеться з офіційними особами Ірану в Тегерані перед участю в Міжнародній конференції з ядерних наук і технологій, що проходить в Ісфахані”, – повідомляє агентство Mehr.

 

Напередодні глава МАГАТЕ заявив, що він планує візит до Тегерана, щоб подолати “віддалення” у відносинах між агентством та Ісламською Республікою.

Також Гроссі заявив, що хоча темпи збагачення урану в Ірані дещо сповільнилися з кінця минулого року, Іран все ще збагачує з підвищеною швидкістю близько 7 кг урану на місяць до 60% чистоти.

“Збагачення до 60% наближає уран до збройового і не є необхідним для комерційного використання у виробництві ядерної енергії. Іран заперечує прагнення мати ядерну зброю, але жодна інша держава не досягла такого рівня”, – вказує Гроссі. 

Відповідно до угоди зі світовими державами від 2015 року, і яка вже не діє, Іран може збагачувати уран лише до 3,67%. Після того, як тодішній президент Дональд Трамп вивів Сполучені Штати з цієї угоди у 2018 році та знову запровадив санкції, Іран вийшов далеко за межі ядерних обмежень угоди.

Раніше ЗМІ повідомили, що ядерна програма Ірану має військову спрямованість. Інформація розвідслужб Нідерландів, Швеції, Німеччини та Данії свідчить, що Тегеран має плани щодо створення ядерної зброї.

Ізраїль готовий “будь-якими діями” перешкодити Ірану отримати ядерну зброю



Теги по теме
Иран
Источник материала
Поделиться сюжетом