Слон здасться малюком: який вимерлий ссавець є найбільшим на Землі
Слон здасться малюком: який вимерлий ссавець є найбільшим на Землі

Слон здасться малюком: який вимерлий ссавець є найбільшим на Землі

Ця вимерла тварина мала довжину понад 7 метрів, а висоту — майже 5 метрів, без урахування довгої шиї та голови.

Після того, як вимерли динозаври, ссавці почали процвітати на Землі. Їхня чисельність різко зросла, з'явилися нові види і деякі тварини набули справді гігантських розмірів. Якщо найбільшою наземною твариною з довжиною тіла 37 метрів і вагою, еквівалентною 10 слонам, вважається вимерлий динозавр патаготитан, то нині на Землі живе найбільший ссавець у світі — синій кит. Довжина цих морських тварин може сягати понад 30 метрів, а вага — до 200 тонн. Але який ссавець був найбільшим з усіх ссавців, що бродили нашою планетою? Порівняно з ним африканський слон може здатися малюком, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Наразі найбільшим наземним ссавцем, та й узагалі найбільшою наземною твариною, є африканський слон. Довжина цих тварин доходить до 7 метрів, а висота — до 3,7 метра. Зазвичай слони важать від 4 до 7 тонн, але мають найважчий мозок серед усіх наземних ссавців.

Але найбільшим наземним ссавцем в історії Землі вважається вимерлий безрогий носоріг з довгою, як у жирафа шиєю, під назвою індрикотерій або парацетарій. Ці гіганти мешкали переважно в Азії, Китаї, Монголії, Казахстані та Пакистані в епоху раннього і пізнього олігоцену (34-23 млн років тому). Своїми розмірами вони затьмарюють найбільшого сучасного носорога — південного білого носорога, довжина якого може досягати 4,2 метра, висота 1,85 метра, а вага — 3,6 тонни.

Вважається, що цей наймасивніший ссавець з усіх, хто блукав Землею, мав вагу 17 тонн
Фото: IFLS

Палеонтологи вважають, що індрикотерій мав загальну довжину 7,4 метра, а висоту в плечах 4,8 метра. Вважається, що цей наймасивніший ссавець з усіх ссавців, що блукали Землею, мав вагу 17 тонн. Це майже в 5 разів більше, ніж важить найважчий носоріг. Ці оцінки вчені зробили на підставі частково реконструйованого скелета вимерлої тварини.

Палеонтологи вважають, що індрикотерій мав загальну довжину 7,4 метра, а висоту в плечах 4,8 метра
Фото: IFLS

Три роки тому в Тибеті палеонтологи виявили новий вид індрикотерія — Paraceratherium linxiaense. Вік скам'янілих останків оцінили в 26,5 млн років. Серед скам'янілостей було виявлено добре збережений череп, а також нижню щелепу і хребці. Череп мав довжину понад 1 метр.

Реконструкція зовнішнього вигляду індрикотерія та порівняння його з людиною
Фото: wikipedia

Але деякі вчені вважають, що індрикотерій не є найбільшим наземним ссавцем на Землі. Через те, що виявлено неповні скелети тварин, складно точно визначити точні розміри стародавніх носорогів.

Тому деякі вчені вважають, що стародавній слон палеолоксодон, який жив у період між 700 000 — 50 000 років тому був більшим за парацетарія і важив 22 тонни. Але ці оцінки були засновані тільки на фрагменті стегнової кістки, а тому багато палеонтологів не вважають цього слона найбільшим ссавцем. Згідно з іншими оцінками, з використанням більш повних скелетів палеолоксодона, то ці тварини важили 13-15 тонн.

Як уже писав Фокус, рослини, схрещені 1 млн років тому, дали початок одному з найпопулярніших напоїв у світі. Вчені з'ясували, коли і де вперше з'явилося дерево, плоди якого використовують для приготування підбадьорливого ранкового напою.

Також Фокус писав про те, що глибоко під пустелею Атакама знайдена біосфера, якій 19 тисяч років і вона пов'язана з Марсом. Вчені виявили численні бактеріальні спільноти на глибині 2 метри.

Теги по теме
Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом