«Сталева мрія»: як Україна планує відновлювати захоплені росіянами міста
«Сталева мрія»: як Україна планує відновлювати захоплені росіянами міста

«Сталева мрія»: як Україна планує відновлювати захоплені росіянами міста

План «Сталева мрія Бахмут» та «Сталева мрія Маріуполь» містять концепції швидкої, екологічної та економічної відбудови, а їх презентувати планують під час другого Українського будівельного конгресу.

Про це повідомила керівниця проектного офісу будівельного сектору Метінвест-Смц Тетяна Скрипка на презентації програми Українського будівельного конгресу у пресцентрі Укрінформу.

«Це концептуальні плани, які розроблені для окупованих Росією українських міст. Ці рішення мають в собі усі необхідні пакети документів, з якими громади можуть далі вести комунікацію з міжнародними фондами щодо відбудови», - пояснила Тетяна Скрипка.

Вона також наголосила, що концепція містить набір готових рішень для будівництва житла та соціальної інфраструктури – наприклад, школи, дитячого садочка чи амбулаторії.

«Окрім постачання сталі для реалізації цих проєктів, ми також пропонуємо власний досвід та експертизу, щоб зробити процес відбудови ефективнішим, швидшим і простішим», - зазначила керівниця проектного офісу.

Крім житла, там передбачено будівництво укриттів, соціальної інфраструктури, торговельних і громадського центрів. Окрему увагу приділено дозвіллю — передбачено стадіон, спортмайданчики, спорткомплекс, публічні сади, а також місця для тихого відпочинку.

«Наша концепція здійснюється за принципом «від візуалізації до реалізації», тобто відбудова - не те, що буде завтра чи через декілька років, вона відбувається вже сьогодні. Ми маємо надати можливість громадам комунікувати з представниками фондів та влади для пошуків шляхів відбудови, а також створити платформу для цього», - розповіла Тетяна Скрипка.

Ці проєкти були реалізовані завдяки залученню представників громад, а зараз триває активне обговорення проєктів.

«Основна презентація вже відбулася, про Бахмут - у Києві та про Маріуполь - у Львові. Тож зараз представники влади презентують ці плани у різних куточках країни з метою зібрати зворотній звʼязок», - додала Скрипка.

Наступним кроком буде створення робочих груп, до яких мають увійти мешканці громад, в яких планують відбудову, а також вузьконаправлені громадські організації. Таким чином планують удосконалити готові напрацювання та, як результат, затвердити їх.

Другий Український будівельний конгрес планують провести 15-16 травня у КВЦ «Парковий». Організатори залучать українську владу, бізнес, громадські організації й структури задля вирішення актуальних питань відбудови. Зокрема, передбачена дискусійна панель щодо програм «Сталева мрія Бахмут» та «Сталева мрія Маріуполь».

Як повідомлялося, прямі збитки, завдані українській інфраструктурі через війну, збільшилися до $155 мільярдів найбільш постраждалим є житловий фонд країни.

Перше фото: Костянтин Ліберов

Теги по теме
война Экономика
Источник материала
Поделиться сюжетом