У Чернівцях проведуть спільне поховання 16 військових, які загинули ще в березні 2022 року
У Чернівцях проведуть спільне поховання 16 військових, які загинули ще в березні 2022 року

У Чернівцях проведуть спільне поховання 16 військових, які загинули ще в березні 2022 року

У Чернівцях на кладовищі у Садгорі проведуть спільне поховання 16 українських військових, які загинули від авіанальоту росіян у Київській області ще в березні 2022 року.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла адвокатка потерпілих родин загиблих Тетяна Садовська.

«Ще 11 березня 2022 року був ворожий авіаналіт у селах Людвинівка і Варівськ Київської області. Тоді загинули українські військові. Після цієї події фрагменти тіл збирали щонайменше 5 разів, вони сильно обгоріли. Ми два роки проходили різні експертизи. Ті частинки тіл, які можна було ідентифікувати, уже віддали рідним для захоронення. Після усіх експертиз вдалося ідентифікувати 16 загиблих військових. Проте згідно з даними військової частини і матеріалів досудового розслідування у нас є дані, що в тому місці загинуло 20 військових», - розповіла Садовська.

За її словами, із цього списку 20 українських військових станом на сьогодні троє досі вважаються зниклими безвісти. Адже наявні більше 200 фрагментів тіл дуже сильно обвуглені, і їх неможливо ідентифікувати. Хоча вони пройшли всі можливі експертизи в Україні. Також до процедури ідентифікації залучали представників та експертів Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти із Гааги.

«Проте ми чітко знаємо, що ці фрагменти, які везуть у Чернівці на спільне захоронення, належать тим 20 нашим захисникам, які загинули того дня під час ворожого авіанальоту. Тому спільно із усіма родинами загиблих під час тієї трагедії військових ми вирішили провести таке спільне захоронення неідентифікованих решток наших захисників», - зазначила адвокатка родин загиблих військових.

Вона зауважила, що таке спільне поховання українських військових проведуть в Україні вперше. Родини загиблих приїдуть у Чернівці, щоб віддати останню шану українським воїнам.

Під час того ворожого авіанальоту на Київщині загинули військові із Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської та Донецької областей.

Спільне прощання із 16-ма військовими та поховання усіх фрагментів тіл відбудеться 2 травня 2024 року на кладовищі «Садгора» об 11:00.

До вшанування полеглих може долучитися кожен, для цього можна принести розписану писанку з прикріпленою стрічкою, щоб мати можливість почепити її на гілку символічного писанкового дерева.

Як повідомлялося, в уряді пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі.

Теги по теме
война Черновцы
Источник материала
Поделиться сюжетом