У Німеччині розпочався суд над офіцером Бундесверу за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії
У Німеччині розпочався суд над офіцером Бундесверу за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії

У Німеччині розпочався суд над офіцером Бундесверу за звинуваченням у шпигунстві на користь Росії

Новий виток німецької справи про шпигунство на користь Росії. На початку цього тижня в Німеччині розпочався суд над агентом Кремля — таким собі Томасом Х. Він працював на великому німецькому оборонному підприємстві та передавав секретні дані Кремлю. Із серпня 2023 року — чоловік під слідством.

Особлива установа в місті Кобленц відповідає за оснащення армії Німеччини технікою та озброєнням, а також за розробку, випробування і закупівлю оборонних технологій. Там у 2023 році заарештували такого собі Томаса Х. — його звинувачують у шпигунстві на користь РФ.

“Діяльність іноземної секретної служби та видача військової інформації, особливо з боку офіцера Бундесверу, який дислокується в секретній зоні і зобов’язаний зберігати секретність, є серйозними кримінальними злочинами”, — наголосив федеральний прокурор Ульріх Шультайс.

За даними прокуратури, у травні минулого року Томас Х. за власною ініціативою звернувся до генерального консульства РФ у Бонні, а також до російського посольства в Берліні і запропонував їм співпрацю. Потім він передав росіянам службову інформацію для її використання спецслужбами країни-агресора.

“Його метою було “забезпечити російським збройним силам перевагу на тлі політичної ситуації, що склалася”, — з повідомлення видання Der Spiegel.

Раніше німецьке видання повідомляло, що мотивом дій офіцера була професійна незадоволеність. Томас Х., очевидно, був розчарований відсутністю підвищення по службі. Чоловік мав звання капітана армійського відомства, яке відповідало за закупівлю засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), що дають змогу, зокрема, вивести з ладу системи протиповітряної оборони (ППО) противника.

Цього тижня над ним розпочався суд. Очікується, що слухання триватимуть до кінця червня.

“Підсудний обвинувачується в агентурній діяльності, що відповідає класифікації особливо тяжкої справи, а також у розголошенні державної таємниці. Кримінальний кодекс передбачає покарання за це у вигляді позбавлення волі від одного до 10 років”, — зазначив федеральний прокурор.

Німеччина вислала безліч російських дипломатів, звинувачених у загрозі безпеці країни. Берлін також закрив чотири з п’яти російських консульств.

“Той, хто наймає співробітника, несе за це відповідальність. Випадки шпигунства мають бути детально розслідувані. У конституційній державі — це, звичайно, справа слідчих органів. Усі зв’язки і минуле мають бути повністю з’ясовані. Наші органи безпеки, особливо Федеральне відомство із захисту Конституції, значно активізували свою контррозвідувальну діяльність. Саме так ми захищаємося від гібридних загроз з боку Росії”, — заявила міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фейзер.

У квітні 2024 року в Німеччині знову спіймали російських шпигунів, які нібито стежили за американськими базами в інтересах Росії і планували напади на військові транспортні шляхи. Триває слідство.

Источник материала
Поделиться сюжетом