В ООН попередили про високу ймовірність вторгнення Ізраїлю у Рафах
В ООН попередили про високу ймовірність вторгнення Ізраїлю у Рафах

В ООН попередили про високу ймовірність вторгнення Ізраїлю у Рафах

В Організації Об'єднаних Націй заявили про те, що Ізраїль планує військову операцію в місті Рафах на півдні Сектора Газа.

Це стане найбільшою трагедією в історії і жоден мирний план не зможе цьому протистояти, сказав заступник генерального секретаря з гуманітарних питань і координатора надзвичайної допомоги в ООН Мартін Гріффітс.

На його думку, наземна операція у місті Рафах "буде нічим іншим, як трагедією, яку неможливо описати словами" і "жоден гуманітарний план не може цьому протистояти".

"Світ уже кілька тижнів закликає ізраїльську владу пощадити Рафах, але наземна операція в цьому місті не за горами", - зазначив Гріффітс.

Він підкреслив, що для сотень тисяч людей, що втекли до найпівденнішої точки Гази, рятуючись від хвороб, голоду, масових поховань і прямих бойових дій, "наземне вторгнення означатиме ще більше травм і смертей".

"Для організацій, які намагаються надавати гуманітарну допомогу, попри активні бойові дії, непрохідні дороги, нерозірвані боєприпаси, нестачу палива, затримки на контрольно-пропускних пунктах та ізраїльські обмеження, наземне вторгнення завдало б катастрофічного удару", - додав Гріффітс.

Рафах - місто на півдні Сектора Газу біля кордону з Єгиптом. На сьогоднішній день, це єдиний підконтрольний ХАМАС регіон смуги Газа, після того, як ізраїльська армія окупувала всі інші частини анклаву. У місті перебувають 1,5 млн біженців з інших частин Сектора Гази, що знайшли прихисток від масованих обстрілів ізраїльтян.

Останнім часом високопосадовці та військові генерали Ізраїлю дедалі частіше заявляють про намір провести військову операцію в Рафаху. Вони пояснюють це тим, що серед цивільного населення переховуються бойовики ХАМАС, а також необхідністю повністю знищити терористичне угруповання.

Джерело: РБК-Україна

Источник материала
Поделиться сюжетом