Всеукраїнська асоціація громад підтримує закон щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування
Всеукраїнська асоціація громад підтримує закон щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування

Всеукраїнська асоціація громад підтримує закон щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування

Всеукраїнська асоціація громад підтримує закон щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування (№3590), але пропонує ретельно підійти до його впровадження, що дасть можливість громадам більш ефективно врядувати. Про це повідомила пресслужба ВАГ, пише agronews.ua.

Про це зазначив директор з розвитку-заступник виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк під час круглого столу на тему: «Прозорість місцевого самоврядування як складова процесу децентралізації. Практика сьогодення. Шляхи розвитку», який проводив Комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у Житомирі.

«Впровадження закону – це набагато відповідальніша історія, ніж просто його ухвалення. Наразі нам потрібні чіткі та реалістичні підзаконні акти та роз’яснення, які дозволять ОМС належно впровадити положення закону. Наприклад, питання легітимності рішень місцевих рад у разі неможливості здійснення запису засідання», – пояснив він.

За словами Ігоря Абрам’юка, це слід зробити так, щоб у ОМС не довелось запроваджувати посаду ще одного заступника з питань прозорості.

«Важливо зробити так, щоб всі запропоновані зміни не стали навантаженням на громади, а навпаки – щоб вони дозволили ефективніше урядувати. І треба тримати цей баланс між відкритістю та дієвістю. І ми як Асоціація прямо зацікавлені в тому, щоб громади отримували дієві інструменти для роботи, адже часто в них не вистачає інституційної та організаційної спроможності», – сказав директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад.

Також він звернув увагу на те, що реальне залучення громадян через ефективні механізми посилює самоврядність.

«Одна справа ходити з прапором по вулиці, а інша – знати, що відбувається, і пробувати брати участь у врядуванні по суті. А це набагато складніше. Саме тому, коли ми маємо правильні механізми залучення, у нас зменшується кількість людей, які просто проти всього», – підсумував Ігор Абрам’юк.

Зазначимо, що в межах заходу учасники обговорили питання прозорості місцевого самоврядування як невід’ємної складової реформи децентралізації в Україні, сучасного стану та пріоритетних напрямків для посилення відкритості та прозорості у діяльності органів місцевого самоврядування.

Участь у заході, окрім народних депутатів, взяли представники виконавчої влади та голови територіальних громад Житомирщини. Асоціація далі працюватиме над питаннями, які озвучили в межах заходу представники місцевого самоврядування.


Перегляди: 0
Источник материала
Поделиться сюжетом