З інтернату на окупованій Херсонщині до РФ вивезли чотирьох вихованців з інвалідністю
З інтернату на окупованій Херсонщині до РФ вивезли чотирьох вихованців з інвалідністю

З інтернату на окупованій Херсонщині до РФ вивезли чотирьох вихованців з інвалідністю

З Олешківського будинку-інтернату для дітей з особливостями розвитку до російської Пензи вивезли чотирьох вихованців з інвалідністю, які були визнані недієздатними.

Про це повідомляє Центр національного спротиву, передає Укрінформ.

«Уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова разом з окупаційною владою вивезли до Пензи чотирьох вихованців Олешківського будинку-інтернату для дітей з особливостями розвитку, розташованого в Херсонській області. Усі четверо вихованців — повнолітні, яких визнали недієздатними та позбавленими батьківського піклування», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у ЦНС, це нова схема заволодіння майном з боку окупантів. Адже за законом, опікуном недієздатного стає організація, в якій він живе, і її голова має право розпоряджатися грошима і майном підопічних (зокрема їхніми пенсіями), а також представляти їхні права в суді. Наголошується, що недієздатність вихованців може вказувати на їхнє недобровільне переміщення до РФ.

«Вивезення українських дітей із тимчасово окупованих територій в Росію вже стало систематичним, і кремлівська влада відверто хизується ним. Під виглядом «відпочинку і психологічної реабілітації» промивання мізків російською пропагандою отримали тисячі маленьких українців», - додають у ЦНС і наголошують, що міжнародне право забороняє переміщати населення з окупованих територій незалежно від віку та дієздатності. Насильницьке переміщення цивільного населення без вагомих підстав може розглядатися як воєнний злочин, а за певних умов - як злочин проти людяності.

Як повідомляв Укрінформ, на літніх канікулах Росія знову збирається вивозити українських дітей з ТОТ на «оздоровлення». Вже відомо, що санаторії Петербурга готові прийняти на «відпочинок і психологічну реабілітацію» 2480 дітей і 150 педагогів. До такої ініціативи виявили готовність долучитися ще щонайменше п’ять регіонів Росії

Источник материала
Поделиться сюжетом