Закриття ринку - це дурість, яка призведе до «вбивства місцевих сільгоспвиробників», - міністр Молдови
Закриття ринку - це дурість, яка призведе до «вбивства місцевих сільгоспвиробників», - міністр Молдови

Закриття ринку - це дурість, яка призведе до «вбивства місцевих сільгоспвиробників», - міністр Молдови

Закриття молдавського ринку як «протекціоністський» захід нібито для захисту аграріїв від надлишкового імпорту закордонної агропродукції – це «дурість, яка призведе лише до «вбивства місцевих сільгоспвиробників». Таку думку висловив міністр сільського господарства та харчової промисловості Молдови Володимир Боля, повідомляє АПК-Інформ з посиланням на  NOI.md.

Як зазначив міністр, більшість продукції молдавських фермерів іде на експорт, оскільки обсяг внутрішнього ринку «дуже маленький і не здатний поглинути все, що вирощують та виробляють у країні».

«Ми повинні розуміти, що на рівні всієї нашої країни все, що виробляють, іде на експорт. У відсотковому співвідношенні – до 70%. Ми не є країною-імпортером, ми виключно країна-експортер. І закриття ринку, як пропонують деякі товариші, – це вбивство наших сільгоспвиробників. Тільки недалекі люди можуть запропонувати заборонити імпорт до Молдови», - сказав В. Боля.

Для підтвердження своїх слів він навів цифри, згідно з якими весь обсяг виробленого в Молдові у 2023 р. насіння ріпаку (81 тис. тонн) було експортовано.

«З 800 тис. тонн соняшнику на внутрішньому ринку продали до 335 тис. тонн, решта пішла на експорт. Більше того, далеко не все, що було продано всередині країни, тут спожили. Олія, яку переробили, теж пішла на експорт», - додав міністр.

Говорячи про зернові культури, В. Боля уточнив, що минулого року лише до Румунії було експортовано 1 млн тонн зернових культур і майже 2 млн тонн кукурудзи, при тому, що споживання всередині країни «навіть не наближається до половини цього показника».

«Сільгоспвиробництво в Молдові цілеспрямовано працює виключно на експорт, бо маємо дуже маленький внутрішній ринок. Закриття ринку Молдови з якихось міркувань «деяких товаришів» означає вбивство сільгоспвиробників. Ми споживаємо всередині країни 320 тис. тонн зерна, а виробили минулого року 1,5 млн тонн. Усе орієнтоване на експорт», – резюмував міністр.

Источник материала
Поделиться сюжетом