Збагачується на нафтовій корупції та стягує озброєння: ЗМІ розкрили, як РФ захоплює Африку
Збагачується на нафтовій корупції та стягує озброєння: ЗМІ розкрили, як РФ захоплює Африку

Збагачується на нафтовій корупції та стягує озброєння: ЗМІ розкрили, як РФ захоплює Африку

Росія посилює вплив в африканському регіоні, стягуючи свої озброєння до Лівії. Крім того, налагодивши контакти з місцевим урядом, Кремль активно використовує корупційні схеми у лівійській нафтовій галузі, щоб фінансувати власну діяльність.

Минулого тижня на південь Лівії прибула значна кількість російських винищувачів, стверджують джерела Newsweek. Вони поповнили і так великий авіафлот з 1800 літаків у цій країні.

Крім того, з літа 2023 року Кремль активно реалізує плани створення своєї військово-морської бази в місті Тобрук. 8 квітня судно у супроводі кораблів ВМФ РФ вивантажило тут 6 тисяч тонн військової техніки, включаючи радари, засоби зв'язку та танки Т-72.

Така база дозволить Росії пожвавити постачання озброєнь, запасів або грошей у регіон і назад. Крім того, росіяни зможуть контролювати перевезення переважною частиною Середземномор'я та посилити тиск на Європу, маючи доступ до контрабанди мігрантів, наркотиків та палива.

Крім того, РФ використовує для фінансування своїх операцій корупцію у нафтовому секторі країни. Через ПВК "Вагнер" вона постачає на "чорний ринок" Лівії фальшиві банкноти, обмінюючи їх на долари. Самі найманці особисто беруть участь у потужній операції з контрабанди палива, що охопила Лівію

Також союзники РФ, клан верховного головнокомандувача Лівії Халіфи Хафтара, отримали доступ до бюджетів дочірніх компаній Національної нафтової корпорації (NOC) і контролю над приватними банками, які володіють активами NOC. 2023 року компанія витратила $17 млрд на імпорт палива, тоді як 2021-го — лише $5 млрд, причому переважна частина цього палива була закуплена у Росії через нових брокерів, зареєстрованих у Дубаї та Туреччині. У самій країні продовжується дефіцит бензину, що говорить про те, що паливо систематично та рекордними темпами вивозиться з Лівії контрабандою.

Раніше OBOZ.UA вже повідомляв, що Російська Федерація активно просуває можливість встановлення своїх військових баз на території східної Лівії. Сполучені Штати розглядають цей проект дуже серйозно, оскільки його реалізація дозволить Москві здійснювати шпигунство на всій території Євросоюзу.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом