До складу ВМС України ввели катери "Ірпінь" і "Рені": їхні можливості та призначення
До складу ВМС України ввели катери "Ірпінь" і "Рені": їхні можливості та призначення

До складу ВМС України ввели катери "Ірпінь" і "Рені": їхні можливості та призначення

Це кораблі типу Patrol 18 WP, створені компанією Baltic Workboats AS. Вони були надані Естонією і виконуватимуть бойові завдання, зокрема, щодо захисту цивільного судноплавства.

У четвер, 2 травня, відбулася урочиста церемонія, під час якої катерам Р01 "Roland" і Р02 "Risto" було присвоєно імена "Ірпінь" і "Рені". Катери, які були передані естонською стороною, включили до складу національного флоту України. Про це повідомляє пресслужба Військово-морських сил України.

Церемонію провели під керівництвом командувача ВМС ЗС України, віцеадмірала Олексія Неїжпапи, а також за участю делегації від Естонської Республіки на чолі з командувачем ВМС Естонії коммодором Юрі Саска.

У повідомленні йдеться про те, що наказом українського командування ВМС, бойові катери були названі не на честь міста-героя Ірпінь, а міста Рені, порт якого до Естонії є найближчим. Під час заходу на флагштоках урочисто було піднято прапори українських морських сил.

"Катери "Ірпінь" і "Рені" виконуватимуть бойові завдання, зокрема із захисту цивільного судноплавства", — уточнили у ВМС.

Коротко про катери типу Patrol 18 WP

"Ірпінь" і "Рені" належать до катерів типу Patrol 18 WP від естонської компанії Baltic Workboats AS. Раніше це підприємство постачало швидкісні судна для українського підприємства "Морська пошуково-рятувальна служба".

Patrol 18 WP спочатку проєктували як рятувальні, проте військово-морські сили Естонії оснастили їх великокаліберними кулеметами та використовують як патрульні.

Катери цього типу мають максимальну довжину 16,65 м, ширину — 5,42 м, осадку — 1,6 м.

Техніка оснащена двигунами Volvo Penta D13-1000, які дають змогу досягати максимальної швидкості до 33 вузлів (61 км/год).

Мінімальна команда складається з двох осіб, але загалом катер може прийняти до шести десантників.

Источник материала
Поделиться сюжетом