Гігант із часів династії Мін: найстаріший у світі молюск народився понад 500 років тому
Гігант із часів династії Мін: найстаріший у світі молюск народився понад 500 років тому

Гігант із часів династії Мін: найстаріший у світі молюск народився понад 500 років тому

Однак подальші дослідження виявили ще дивовижнішу істину: молюску насправді було 507 років, а не 405. Це означає, що він "народився" (вилупився з ікри і прикріпився) приблизно у 1499 році нашої ери.

У 2006 році біля берегів Ісландії вчені зробили неймовірне відкриття: там витягли гігантського океанічного молюска Arctica islandica, який століттями мирно жив на дні океану. Подібно до того, як можна порахувати кільця на дереві, щоб визначити його вік, можна порахувати ростові кільця на цих тваринах, пише IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Коли дослідники порахували кільця на мушлі цього молюска у 2007 році, вони були вражені. Вони виявили, що молюску понад 405 років. Це зробило його не лише молюском-довгожителем, але й, можливо, найстарішою неколоніальною твариною, коли-небудь задокументованою.

Однак подальші дослідження виявили ще дивовижнішу істину: молюску насправді було 507 років, а не 405. Це означає, що він "народився" (вилупився з ікри і прикріпився) приблизно у 1499 році нашої ери. Тобто молюск жив за часів правління династії Мін у Китаї, за що отримав прізвисько "Мін" від ЗМІ.

Морський двостулковий молюск Arctica islandica здебільшого зустрічається в Атлантичному океані і вважається однією з найдовгоживучіших відомих тварин на Землі.

Для цього виду не є чимось незвичайним довге життя, багато з них живуть понад 100 років, а деякі навіть довше. Цікаво, що цих молюсків виловлюють у промислових масштабах і вживають в їжу щодня. Якщо ви коли-небудь куштували юшку з молюсків у Новій Англії, можливо, ви їли м'ясо когось із цих стародавніх тварин.

Але що дозволяє цим молюскам жити так довго? За словами морської біологині Доріс Абеле, молюск A. islandica має дуже низьке споживання кисню, що зазвичай асоціюється з довгою тривалістю життя. Абеле також вважає, що гени молюска відіграють значну роль у його довголітті.

Важливо Консервовані вишні Джорджа Вашингтона: вчені знайшли скляні пляшки в маєтку Маунт-Вернон (фото)

Дослідження на цю тему показало, що, за винятком окислення нуклеїнових кислот, рівні пошкоджень A. islandica не змінюються з віком, що свідчить про відмінне збереження клітин. Окислення нуклеїнових кислот може відображати внутрішні механізми старіння, і хоча молюск мав неймовірно довге життя, він помер у 2006 році, ймовірно, через те, що його заморозили, коли витягли з безпечного середовища на дні океану.

Раніше Фокус писав, як бобри десантувалися в Айдахо. Після Другої світової війни у США виникла проблема: новим сім'ям, які приїжджали в регіон, заважали місцеві тварини. А тому дослідники придумали незвичайний спосіб, як переселити бобрів у кращі середовища для життя.

Також ми писали про таємницю гори Шаста у США. Багато хто вважає, що вона пов'язана з прибульцями та навіть древніми цивілізаціями.

Источник материала
Поделиться сюжетом