Є три фактори: Берлінська пояснила, чому треба готуватися до найгірших сценаріїв
Є три фактори: Берлінська пояснила, чому треба готуватися до найгірших сценаріїв

Є три фактори: Берлінська пояснила, чому треба готуватися до найгірших сценаріїв

Найголовнішим фактором, на її думку, є провалена державою мобілізація. Також на ситуацію впливатиме затримка зброї партнерами та нарощування виробництва озброєння Росією.

Текст про можливий перебіг бойових дій найближчим часом, який написала керівниця проєкту Victory Drones та громадської організації "Центр підтримки аеророзвідки" Марія Берлінська, створений не для роздмухування панічних настроїв, а для розуміння дійсних ризиків. Про це аеророзвідниця розповіла у розмові з Radio NV.

Першим фактором, за її словами, є провалена мобілізація, насамперед з політичних причин. На її переконання, владі потрібно було більш вдумливо та системно комунікувати з людьми. Адже кожен громадянин, у разі мобілізації, хоче розуміти, що будуть належним чином застосовані його навички та вміння, попередньо буде якісно проведена підготовка, людина отримає адекватне забезпечення тощо.

Окрім того, на її переконання, серед суспільства існує величезний запит на справедливість. "Люди готові йти, але при тому розуміючи, що і політичні еліти точно так само ризикують. Що поруч на передових позиціях будуть і представники сімей політичних еліт, будуть друзі і депутатів, і топчиновників, будуть їхні близькі родичі, і навіть за ротаційним принципом могли бути певні представники влади", — розповіла Марія Берлінська. Натомість військові на передовій виснажені й втомлені, адже деякі вже по два і більше років без ротацій.

Другим фактором, наголосила Марія Берлінська, є затримка з постачанням зброї, через яку ЗСУ зараз відчувають величезний снарядний голод. "У нас не вистачає дуже багато засобів", — констатувала ветеранка.

Третім фактором є те, що у росіян натомість триває нарощування виробництва зброї, ВПК працює 24/7, формуються нові підрозділи, батальйони, бригади, дивізії. "Це ще один фактор, який треба брати до уваги", — звернула вона увагу.

Почути думки Марії Берлінської про негативні фактори можна з 0:29 по 7:08

"Справедливості заради варто відзначити, що певні позитивні зміни є, і певні виробництва рухаються — і дронів, і систем радіоелектронної боротьби, і навіть певних боєприпасів. Але цього критично недостатньо для виклику такого масштабу", — запевнила Марія Берлінська, пояснивши, що такі показники були б чудовими у лютому 2022 року, на початок вторгнення, але ніяк не на травень 2024-го.

Зараз, за її словами, саме той історичний момент, який буде складним для усіх нас й найкраще, що можна зробити — це готуватися, постійно забезпечувати армію дронами, засобами РЕБ та РЕР, наземними роботизованими системами. На передовій, де можливо, має бути якомога більше роботизованих технологій та якомога менше людей.

Водночас країні потрібно мінувати визначені території, укріплюватися, створювати власні "лінії Суровікіна", щоб ворог не зміг швидко прорвати нашу оборону на одному чи кількох напрямках, — вважає Марія Берлінська.

Нагадаємо, за даними української розвідки, у російської армії наразі налічуються щонайменше 710 ракет різного типу та 45 керованих авіаційних бомб Х-69.

Також Фокус писав, що, згідно з припущеннями експертів Інституту вивчення війни, надання Сполученими Штатами Україні далекобійних ракет ATACMS здатне змінити ситуацію на фронті.

Теги по теме
Россия война Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом