ЄС виділить мільярд євро для допомоги Лівану - фон дер Ляєн
ЄС виділить мільярд євро для допомоги Лівану - фон дер Ляєн

ЄС виділить мільярд євро для допомоги Лівану - фон дер Ляєн

Європейський Союз готовий підтримувати соціальний та економічний розвиток Лівану, тому може виділити фінансовий пакет допомоги в обсязі 1 мільярд євро, що буде розрахований до 2027 року.

Про це сьогодні під час пресконференції в ході візиту до Лівану заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

«Європейський Союз рішуче підтримує Ліван та його народ. На підтвердження цього я можу оголосити фінансовий пакет допомоги для Лівану в обсязі 1 мільярда, що буде розрахований з поточного року до 2027 року… Безпека і стабільність також є ключовими для цих інвестицій. Ми будемо підтримувати збройні сили Лівану та сили внутрішньої безпеки. Це передбачатиме надання обладнання, тренування та необхідної інфраструктури для менеджменту кордонів», - зазначила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що дуже корисним у цьому вимірі може бути укладання рамкової угоди Європейським прикордонним агентством Frontex та відповідними службами Лівануз точки зору обміну інформацією про розвиток ситуації.

За словами Урсули фон дер Ляєн, ЄС продовжуватиме надавати Лівану допомогу у поводженні із сирійськими біженцями, для забезпечення базових послуг як для біженців, так і для спільнот, що їх приймають. Європейська сторона триматиме відкритими канали для легальної міграції з Лівану до Європи і водночас розраховує на зусилля Лівану із запобігання нелегальній міграції й контрабанді людьми та у сприянні добровільному поверненню біженців у Сирію.

Іншими ключовими напрямами для європейських інвестицій в Ліван керівниця Єврокомісії назвала зміцнення соціальної та економічної стабільності Лівану, розвиток базових послуг у сфері освіти, соціального захисту та у системі охорони здоров’я. ЄС сприятиме економічним реформам в країні, покращенню інвестиційного клімату та поверненню міжнародної довіри до банківської системи Лівану.

«Щодо ситуації в Газі – ми підтримуємо зусилля із припинення вогню та звільнення всіх заручників, ми збільшили гуманітарну допомогу для населення Гази. Врегулювання на основі принципу «двох держав» - це єдине рішення, яке може призвести до тривалого митру й стабільності в регіоні Близького Сходу та до деескалації на півдні Лівану… Роль ліванських збройних сил є критичною у цьому, тож ЄС буде працювати разом із партнерами, щоб посилити їх спроможності», - сказала президент Єврокомісії.

Як повідомляв Укрінформ, 29 квітня ізраїльські винищувачі завдали ударів по позиціях «Хезболли» на півдні Лівану. Вранці ліванське відділення терористичного ХАМАС випустило з цього району понад 20 ракет з Лівану по півночі Ізраїлю. Більшість цих снарядів були перехоплені системою протиповітряної оборони «Залізний купол».

Ліванський осередок ХАМАС зберігає присутність у Лівані під захистом «Хезболли».

З 2011 року ЄС надав Лівану допомогу на суму більше 3 мільярдів євро, включаючи 2,6 мільярда євро для підтримки сирійських біженців та місцевих спільнот у Лівані, які їх приймають.

Теги по теме
Евросоюз Деньги помощь
Источник материала
Поделиться сюжетом